zondag 7 april 2019

VERGOEDING

Ik trap maar weer eens een wijd openstaande deur in: de huizenmarkt, zeker die in Amsterdam, is oververhit. Dat is heel vervelend voor beginners op de woningmarkt en voor hen die gewoon te weinig verdienen.

Nu de deur helemaal open staat, zien we dat er nog wel iets meer aan de hand is dan continu teleurgestelde woningzoekenden. Er dreigen ook gevaren voor de gezondheidszorg. Wat is daar dan aan de hand? Dat las ik in Het Parool. Huisartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen zitten in de knel door de oververhitte vastgoedmarkt. Ze worden hun praktijk uitgezet of ze zitten veel te krap.

Wat doe je als je een stuk vastgoed in bezit hebt, dat je voor een redelijke prijs aan een huisarts verhuurt, maar een ander is bereid je een veel hogere huur te betalen? Dan zorg je dat die huisarts het pand verlaat, toch? Je wilt toch geen dief van je eigen vastgoedportefeuille worden? Zo werkt de markt niet.

Een huisarts moet dicht bij zijn patiënten praktijk houden. In noodgevallen dient hij snel bij een patiënt te kunnen zijn. "Dan kan je niet de halve stad door scheuren," zegt Stella Zonneveld, voorzitter van de Amsterdamse Huisartsenkring. (...)

De afgelopen jaren is veel zorg overgegaan van ziekenhuizen naar huisartsen, die hierdoor meer ruimte nodig hebben. Bijvoorbeeld voor praktijkondersteuners die helpen bij controles.

Maar de huisartsen krijgen van de zorg verzekeraars toch een vergoeding voor hun praktijkkosten, dus ook voor huisvestingskosten? Klopt, maar: Probleem is dat Amsterdamse huisartsen van de zorgverzekeraars dezelfde vergoeding krijgen voor huisvesting als hun collega's in bijvoorbeeld Limburg, Drenthe en Groningen, terwijl de huren hier veel hoger zijn.

Ter illustratie: in Amsterdam Zuid betalen huisartsen 400 euro per vierkante meter per jaar, terwijl ze van de zorgverzekeraar 140 euro per vierkante meter vergoed krijgen. Ik weet niet hoe groot de oppervlakte van een huisartsenpraktijk is. Ik maak een voorzichtige schatting op basis van wat ik zie bij mijn eigen huisarts:

wachtkamer: :   50 m2
spreekkamer: :   40 m2
ruimte voor operatieve ingrepen :   40 m2
ruimte voor assistent :   20 m2
ruimte voor praktijkondersteuner :   40 m2
overig :   40 m2
totaal : 230 m2

Een huisartsen in Zuid met zo'n praktijk krijgt dus  € 59.800,00 te weinig vergoeding

De  verzekeraars zouden meer rekening kunnen houden met de feitelijke huisvestingskosten en huisartsenpraktijken zouden, net als buurthuizen of bibliotheken, niet als commerciële, maar als maatschappelijk partijen beschouwd moeten worden.

De gemeente is bereid minder maatschappelijk vastgoed te verkopen en meer te kopen.  "Dit is een urgent probleem," zegt Jennifer Bloemberg-Issa van Partij voor de Dieren. "Het is belangrijk dat dit soort panden niet in handen valt van vastgoedcowboys."

Misschien zou die Prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven een 'koninklijk' gebaar kunnen maken. Hij bezit, volgens Het Parool, 349 adressen in Amsterdam, huizen, winkels en kantoren. Misschien zou hij een aantal van die adressen voor een redelijke prijs kunnen verhuren aan zorgverleners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten