donderdag 28 februari 2019

COMBINEREN

Mensen die mij redelijk goed kennen en voor een maaltijd uitnodigen, weten dat ze mij er geen plezier meedoen als zij in de maaltijd (hartige) vis- of vleesgerichten combineren met zoete vruchten. Als ik op het menu in een restaurant iets zie staan met 'Picasso' of 'Hawaï' kijk ik bij dat gerecht niet verder.

Ik heb lang gedacht dat ik een uitzondering was, dat de meeste mensen de door mij verafschuwde combinatie best lekker vinden. Maar gisteren las ik in Het PAROOL een artikel van culinair journalist Mara Grimm. Het ging met name over de terugkeer (dankzij parttimeveganisme) van de pasta. Ik wist niet dat de pasta, waarvan ik een groot liefhebber ben (ik heb gisteren nog een zelfbedacht recept klaargemaakt: spaghetti met een sausje van spinazie a la crème, rode ui, chorizo en knoflook) weggeweest is, maar misschien wel in restaurants.

Ik ga het hier niet over pasta's hebben, maar geef hier een paar citaten uit het artikel in Het PAROOL over hartig/zoet:

Eigenlijk ben ik tegen de doodstraf. Maar voor de ­bedenker van de tong picasso had best een uitzondering gemaakt mogen worden. Want een perfect gebakken vis postuum martelen door er stukjes fruit op te leggen, dat kun je gewoon niet maken.

Sowieso vind ik fruit en hartige gerechten negen van de tien keer een dubieuze combinatie, vooral in Westerse keukens.

Hoor je 't ook eens van een ander.

3 opmerkingen:

  1. Mee eens die combinaties zijn zelden lekker. Ik werkte in een goed restaurant en dan ging fruit uit blik over de tong, zo zonde.
    In sommige gerechten zoals couscous of bobotie is een zoetje wel lekker in de vorm van abrikozen of pruimen, maar ik vind zo wie zo buitenlandse gerechten lekkerder dan de hollandse pot.
    Van de pasta vind ik alleen carbonara lekker, de rode sauzen wordt ik misselijk van

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik houd er wel van. Maar niet over mijn zeetong. Dat is dood- en doodzonde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mocht mijn vrouw dit stukje of de recensie kunnen lezen, zou ze het er volledig mee eens zijn. Ik wat minder want ik ken wel lekkere combinaties. Maar niet op zeetong.

    ps. Zij spreekt Portugees

    BeantwoordenVerwijderen