zaterdag 24 juni 2017

SNACK

Ik eet zelden snacks, eigenlijk alleen als ik bezoek heb of ergens op bezoek ben en zo vaak is dat nu ook weer niet.

Er is een snack die ik af en toe zelf maak: beef jerky. Eigenlijk is het geen snack, maar voedsel. Het is gedroogd rundvlees. Het is zeer lang houdbaar en is daarom zeer geschikt om mee te nemen op kampeertochten in gebieden waar je geen vers voedsel kunt aanschaffen. Ik had het bij me toe ik in mijn eentje een wandeltocht door Zweeeds Lapland maakte. Ik had het toen niet zelf gemaakt, maar gekocht, bij Bever, als ik mij goed herinner.

Beef jerky is op veel plaatsen te koop, maar het is idioot duur: ik zag prijzen van € 42,50 voor 600 gram en € 5,59 voor 100 gram. Het is stukken goedkoper en eenvoudig zelf te maken. Koop een mage riblap (€ 9,30 voor 700 gram bij AH). Snijd het vlees in reepjes van 3-4 mm dik. Verwijder het vet. Laat de reepjes een nachtje marineren. Ik maakte een marinade van ketjap, balsamicoazijn, uienpoeder, cajunkruiden en cayennepeper. (Vraag me niet naar hoeveelheden, ik rotzooi gewoon wat aan.)

Dep de reepjes vlees goed droog met keukenpapier en spreid ze uit over een ovenrooster. Plaats het rooster in het midden van de oven en zet die op de laagste stand (50-600). Na een uur of vier, vijf heb je een heerlijke natuurlijke snack. Het voordeel van zelf maken is ook dat je helemaal zelf uitmaakt welke ingrediënten je gebruikt. Waarom zou je er brown sugar, salt, dextrose, sodium phosphates, natural smoke flavoring, flavorings, sodium erythorbate en sodium nitrite aan toevoegen?

2 opmerkingen:

  1. Iets dergelijks ken ik als biltong. Bij mijn laatste 25 jaar werk werkte ik bij een organisatie die veel in Africa kwam en vaak namen ze wat mee terug. We hadden ook een Fin die na familiebezoek de finse variant meenam.
    Ik doe nu vrijwilligerswerk b ij stichting die overgebleven boodschappen bij supermarkten ophaalt en bij gescreende leden in financiele problemen weer uitdeelt. Tijdje geleden zat er vd Jumbo paar pakjes biltong bij, die heb ik zelf gehouden, denk niet dat ze dat hier op het Zeeuwse platteland hadden geweten wat ermee te doen en het zo zouden kiepen. Ik doe het ook wel als vulling in de soep.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Biltong is inderdaad de Zuid-Afrikaanse versie van beef jerky. Bij Jumbo varieert de prijs van € 1,89 tot € 2,19 per 25 gr. Ik zou proberen die Zeeuwen duidelijk te maken dat beef jerky/biltong zeer voedzaam en ook nog lekker is.

    BeantwoordenVerwijderen