zaterdag 7 januari 2017

PUBLIEK

Er wordt dit weekend veel geschaatst en dus zit ik het hele weekend naar de tv te kijken, want schaatsen is nu eenmaal de sport, waarnaar ik het liefste kijk. De laatste pakweg 45 jaar heb ik nauwelijks een WK of Ek allround gemist.

Nederland is wel het enige land, vermoed ik, ter wereld, waar schaatstournooien integraal door de publieke omroep op tv worden uitgezonden. Het is ook het enige land waar schaatsstadions (vrijwel) geheel vol zitten met publiek. Als je toevallig onlangs de World Cup wedstrijden in plaatsen als Harbin en Astana hebt gezien, dan heb je ook gezien dat de tribunes vrijwel leeg waren. Geen mens die niet zelf ooit schaatst of geschaatst heeft gaat daar naar schaatswedstrijden kijken.

Thialf zit dit weekend weer helemaal vol met enthousiast publiek. Het aardige van het Nederlandse schaatspubliek is dat het niet zo chauvinistisch is als, bijvoorbeeld, het voetbalpubliek. Tegenstanders worden niet, als ze beter zijn dan Nederlandse schaatsers, uitgefloten of uitgejouwd, laat staan met vuurwerk of bierblikjes bekogeld. Integendeel, ze worden net zo hard bewonderd en toegejuicht als Nederlandse winnaars. Kijk nog eens naar beelden van het WK Allround van 1987 in Heerenveen, de eerste die in een overdekt stadion werden gereden.

Wereldkampioen werd de Rus Nikolaj Guljajev, die al eerder ook Europees kampioen was geworden. Er stond geen enkele Nederlander op het erepodium. Het Russische volkslied werd (het was nog steeds Koude Oorlog) door het publiek 'meegezongen'. Als ik me goed herinner gebeurde hetzelfde toen Annie Friesinger wereldkampioene werd, toen in Thialf het Duitse volkslied werd meegzongen. Daar kunnen voetbalfans nog watvan leren!
2 opmerkingen:

  1. Genieten maar weer dit weekend!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. El is gisteren ook even wezen kijken in Thialf. Kennelijk zeer de moeite van de lange reis waard.

    BeantwoordenVerwijderen