woensdag 2 december 2015

DOCUMENTAIRE

Tot 6 september zal er nog veel over gesproken en geschreven worden. Ik doe gewoon mee. In Het PAROOL las ik: Humberto Tan liep op eieren tijdens een gesprek over Zwarte Piet. (...) Humberto Tan is de afgelopen jaren beloond met mooie kijkcijfers, lof en allerlei prijzen, maar moest maandagavond op eieren lopen tijdens een gesprek met de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams over Zwarte Piet, een onderwerp dat Tan tot nog toe veiligheidshalve aan collega Jeroen Pauw had overgelaten.

De documentaire van Williams is momenteel te zien op de website van CNN. Williams legt in zijn documentaire een, naar mijn idee onterechte, relatie tussen 'onze' Zwarte Piet en de Amerikaanse 'Blackfaces',  blanke artiesten die, jaren terug, zich tot zwarte lieten schminken. Dat kan in de VS al jaren echt niet meer, dus ik kan me voorstellen dat Williams wat verwonderd was toen hij hier zoveel 'Blacfaces' zag.

Williams doet het netjes: hij laat ook voorstanders van Zwarte Piet aan het woord, maar ik vrees dat Amerikaanse kijkers onze folklore en de al of niet bestaande relatie met de slavernij, niet zo goed begrijpen.

In de film van Williams komen ook enkel scenes voor waarin zwarte anti-Piet activisten door agenten worden afgevoerd. Daaraan gaat dan wel eens enig worstelen vooraf. Daar zullen de Amerikanen dan ook met afgrijzen naar kijken. Hopelijk bedenken zij - en Williams - dat het hier minder voorkomt dan in de VS, dat zwarte burgers door blanke agenten worden doodgeschoten. Daar zou Williams ook eens een indringende documentaire over kunnen maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten