maandag 26 januari 2015

Ervaring

De afgelopen week heb ik iedere dag wel een keer de scootmobiel gebruikt. Je moet immers een keer beginnen met het opdoen van enige ervaring.

Wat me direct opviel was dat er, afgezien van asfalt, geen stukje bestrating is dat echt gelijkmatig is. Elke rit is een constant partijtje schommelen. Bij het boodschappen doen bij AH liet ik het mobiel buiten staan. Met mijn nog geringe ervaring zou ik zomaar het wijnschap in kunnen rijden. (Ik ben inmiddels wel al twee keer tegen de liftdeur in het portiek van de flat aan geknald omdat ik verzuimd had het knopje dat de snelheid regelt op 'laag' te zetten.)

Ik heb ook al twee keer een ziekenhuis bezocht met mijn scootmobiel. Ik hoef gelukkig niet meer de toch wel (voor mij) behoorlijke afstanden naar een polikliniek of de afdeling radiologie te voet af te leggen. Vandaag ga ik weer naar de longarts. Daaraan vooraf gaat een longfunctieonderzoek. Van de longarts hoor ik de uitslag van dat onderzoek en van de ct-scan en het bloedonderzoek van vorige week.

Tijdens ons drinken en eten in Arnhem afgelopen zaterdag merkte ik weer eens dat onze maatschappij in het algemeen nog weinig toegankelijk is voor mensen met een fysieke beperking. (Daar hoor ik intussen ook bij.) In de kroeg moest ik voor een bezoek aan het toilet een trap op, in het restaurant moest ik daarvoor een trap af. Het lopen naar de trap was al een opgave.

Ik heb nu ook twee treinritten gemaakt met de scootmobiel (Amsterdam - Arnhem vice versa). Daar zag ik eerlijk gezegd wel enigszins tegenop. Maar gelukkig bleek mij dat de op- en afrit minder steil is dan ik mij had voorgesteld.

Er zijn mensen die er niet over denken een scootmobiel te gaan gebruiken. Dan moeten ze toegeven dat ze een beperking hebben. Nou, die heb ik en ik ben reuze blij dat ik met dat scootmobiel die beperkingen kan compenseren.

Wat in deze tijd opvalt is dat je het behoorlijk koud kunt krijgen. Bij fietsen of lopen begweeg je nog, maar op het scootmobiel zit je voornamelijk stil. Gelukkig had ik daar al over nagedacht en had ik thermo-ondergoed aangeschaft bij de HEMA. Dat heeft aardig geholpen toen ik vrijdagavond in een klein uur van Arnhem naar Oosterbeek ben gereden.

1 opmerking: