vrijdag 17 oktober 2014

OV-chipkaart

Als je eergisteren diverse media, met name het Algemeen Dagblad, moest geloven, bestond er in de Tweede Kamer een ruime meerderheid voor het afschaffen van de ov-chipkaart. Aanvankelijk had ik daar ook wat problemen mee, maar toen de ergste kinderziekten voorbij waren, begon ik aardig enthousiast te worden. Dat ben ik nog steeds.

In de Volkskrant van gisteren las ik heel wat anders. Dat begon al met de kop: Kamer wil helemaal niet af van ov-chipkaart. De Consumentenbond verzamelde wel 2400 klachten en ook reizigersvereniging Rover is nog altijd niet zeer enthousiast.

In het debat vandaag bleek het anders te liggen. De divesre fracties willen helemaal niet van de ov-chipkaart af. Ze willem hem doorontwikkelen. Staatssecretaris Mansveld begon haar beantwoording met een pleidooi om ook eens trots te zijn op het systeem met de ov-kaart. 'We hebben een goed werkend betaalsysteem dat door veel mensen gewaardeerd wordt. In geen enkel ander land kun je met één kaart terecht in het openbaar vervoer.' De 2400 klachten die de Consumentenbond heeft gekregen staan volgens haar in geen verhouding tot de positieve ervaring van de 2,8 miljoen mensen die wekelijks de trein nemen.

Ik heb een 'persoonlijke kaart', gecombineerd met een voordeelurenkaart. Een van de aardigste aspecten vind ik dat ik, ook al zou ik zonder geld en bankpas zitten, toch altijd met het openbaar vervoer dicht bij huis kan komen. Wanneer namelijk mijn tegoed onder de 5 euro komt, wordt er automatisch van mijn bankrekening 50 euro toegevoegd. Daar kun je echt heel Nederland mee doorreizen. Ik hoef nooit meer in de rij te staan voor een kaartje.

De meeste klachten over het openbaar vervoer komen van mensen die er incidenteel gebruik van maken. Dat zal ook wel zo zijn bij de ov-chipkaart. Ik ben ervan overtuigd dat de dagelijkse autogebruiker meer frustaties ondervindt dan de dagelijkse gebruiker van het openbaar vervoer.


3 opmerkingen:

 1. Ik ben nog niet overtuigd, vind het erg vervelend dat ik niet meer van te voren weet wat ik kwijt ben bijvoorbeeld. Ik heb al een keer gehad dat ik het dagtarief kwijt was omdat ik niet zou hebben uitgecheckt, wat ik wél had gedaan. Bewijs dat maar eens. Nee, doe mij de ouderwetsche kaartjes maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je op de reisplanner kijkt, kun je zien wat de reis kost.

   Verwijderen
 2. Oneens. Ik reis inderdaad veel vaker met de auto, maar zou graag met de trein reizen. Naar mijn werk zijn dat op 1 dag 8 handelingen, inclusief 4 keer instaptarief. Dan ben ik aan het eind van de dag 11,80 euro kwijt. Dan heb ik 's ochtends de aansluiting gemist, die ik met een papieren kaartje wel haalde, maar nu ik langs zo'n paal moet lopen standaard mis, 's middags geen aansluiting omdat de tijden ongelukkig lopen. Met de auto rij ik 36km, dat is twee tot drie liter benzine, sneller, gemakkelijker en dus ook nog goedkoper.

  De chipkaart is een goed idee, maar slecht uitgewerkt en nu over de rug van de consument worden de problemen misschien ooit een keer opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen