zaterdag 27 september 2014

Quotum

Telecombedrijf KPN, meldt de Volkskrant, is gestopt met het voortrekken van vrouwen voor hoge functies. Bij het schrappen van het vrouwenquotum speelde onder meer kritiek van hoog opgeleide allochtone mannen een rol, die minder kans maakten omdat sommige hoge posities alleen voor vrouwen opengesteld waren. Het is ook nooit goed, of het deugt niet.

Het qoutum werd in 2009 ingevoerd, maar in 2011 al weer geruisloos losgelaten. Dat kwam overigens niet alleen door de kritiek van allochtone potentiële toppers bij KPN. Ook bleken de aangetrokken vrouwen veelal maar weinig te verschillen van de mannelijke topmanagers.

Ik heb aardig wat vrouwelijke leidinggevenden meegemaakt, zowel als directe chefs als in functies daarboven. En inderdaad, ze waren, qua leiding geven, vaak net mannen. Als er dan zo weinig verschillen zijn, waarom zijn er dan relatief weinig vrouwen in topfuncties? Omdat de groep die  altijd de topfuncties bezette (de autochtone mannen) niets liever wil dan die positie handhaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten