dinsdag 24 september 2013

Offline

Is het in het huidige tijdsgewricht nog mogelijk te leven zonder internet en mobiele telefoon? Het PAROOL schrijft over Bram van Montfoort (26) die dat een jaar lang gedaan heeft. Hij merkte dat hij meer en meer online was. Om de haverklap checkte hij Facebook. En Twitter en Gmail en ook nog even YouTube om te kijken hoe vaak zijn filmpjes waren bekeken. Hij kon zich geen leven zonder internet voorstellen. Hij heeft het dus toch een jaar gedaan en daar een boek over geschreven.

Ik wist al lang dat je kunt leven zonder internet en mobiele telefoon. We hebben het eeuwen lang gedaan. Er zijn veel mensen die denken dat je niet zonder eigen auto kunt leven. Neem van mij maar aan dat dat heel goed kan. Ik ga er alleen geen boek over schrijven, want erg boeiend zou dat niet worden. Je kunt je van elke technische ontwikkeling afvragen of we zonder kunnen. Kunnen we zonder vliegtuig? Je wordt wel wat beperkt in de keuze van vakantiebestemmingen, maar het kan. Mijn generatie heeft nog meegemaakt dat niet iedereen (een vaste) telefoon had. In mijn jeugd vroeg niemand zich af of zhij zonder televisie zou kunnen leven, omdat we niet wisten wat televisie was. De personal computer is nauwelijks dertig jaar oud. Het internet en de mobiele telefoon zijn nog veel jonger.

Ik zou niet graag meer zonder diverse mogelijkheden van het internet (zoals e-mail en zoekmachines) willen leven, maar ik kan Facebook en Twitter missen als kiespijn. Ik heb een mobiele telefoon. Ik vind die een handige uitvinding, maar ik gebruik hem zelden. Ik wens niet constant bereikbaar te zijn. Ik heb het petroleumstel nog meegemaakt, maar kook zelf inmiddels al bijna twee jaar op inductie. Die kan ik missen, maar ik zou niet verder terug gaan dan op gas koken. Je kan kliekjes op allerlei manieren opwarmen, maar de magnetron is toch wel de snelste en handigste manier.

Het is moeilijk te leven zonder alle gemakken waarmee je opgegroeid bent. Er is al een generatie opgegroeid die niet beter weet dan dat er een computer in huis is. Er groeit nu een generatie op voor wie het mobieltje een dagelijks gebruiksartikel is. Die gaat zich over tien, vijftien jaar echt niet afvragen of ze zonder kan. Dat zal ze niet kunnen. Wij kunnen toch niet zonder koelkast en wasmachine?
x

2 opmerkingen:

  1. Dit keer ben ik het helemaal met je eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan prima zonder koelkast en wasmachine, magnetron en computer, mobiele telefoon en auto maar waarom zou ik.....!

    BeantwoordenVerwijderen