vrijdag 27 september 2013

Naam

Ik heb gisteren vrij veel van de Algemene Beschouwingen gezien . De beurt was aan Mark Rutte, die mocht reageren op wat woensdag allemaal door de diverse fractievoorzitters was gezegd. Ik ga hier geen commentaar geven op wat hij zei, maar het viel me op dat hij diverse malen verwees naar wat een ander bewindspersoon gezegd of geschreven had, waarbij hij de naam van die bewindspersoon noemde, bijvoorbeeld "Zoals Lodewijk Asscher zei", waarna hij zich direct corrigeerde met "Zoals de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei". Wat ik al vermoedde leek juist te zijn uit een artikel in Het PAROOL. Kennelijk heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg op enig moment gezegd dat het niet correct was de naam van een bewindspersoon, in plaats van zijn/haar functie te noemen.

Al vrij vroeg in de debatten van woensdag had de bijna gebruikelijke aanvaring tussen Wilders en Pechtold plaatsgevonden. Wilders noemde Pechtold een "zielig, miezerig, hypocriet mannetje". Het PAROOL schreef: D66-leider Alexander Pechtold beschouwt het als 'een keuze van de Kamervoorzitter' om niet in te grijpen toen PVV-leider Geert Wilders hem woensdag uitmaakte voor 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje'. 'Ik kan het zelf wel aan', reageerde Pechtold desgevraagd. Wel ziet hij 'een discrepantie' tussen de houding van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg bij het incident van woensdag en haar optreden in andere situaties. 'Als je in een debat 'Asscher' zegt, word je terechtgewezen dat het 'minister Asscher' moet zijn.'


Het lijkt de Kamervoorzitter nog niet opgevallen te zijn dat de omgangsvormen de afgelopen jaren wat losser geworden zijn. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw had het kabinet-Den Uyl al besloten dat bewindspersonen niet meer met 'excellentie' behoefden te worden aangesproken. Nog niet zo lang geleden zag ik een talkshow waarin Jeanine Hennis, de minister van Defensie met 'jij' en 'jou' werd aangesproken. Waarom doet Anouchka ineens zo moeilijk als Mark zijn collega's gewoon met hun voor- en achternaam aanduidt? En waarom treedt ze niet corrigerend op als Geert Wilders een collega uitscheldt?
x

1 opmerking:

  1. Ik hoorde mevrouw de voorzitter inderdaad een spreker corrigeren toen hij (volgens mevrouw de voorzitter) iemand niet correct benoemde.
    Misschien vindt mevrouw de voorzitter "zielig, miezerig en hypocriet" uit de mond van Geert W. wel een correcte toevoeging aan iemands naam.
    Persoonlijk zou ik stevig balen als Geert W. mij als politicus zou bewonderen............

    BeantwoordenVerwijderen