dinsdag 4 juni 2013

Kosten

Heb je je recentelijk nog wel eens afgevraagd waarom de kosten van de gezondheidszorg zo hoog zijn? Nou, dat ligt (ook) aan mij. Gisteren heb ik weer voor drie maanden medicijnen bij de apotheek gehaald. Ik dacht: laat ik eens vragen wat dat kost. Welnu: 249 euro! Ik slik dus voor zo’n 83 euro aan pillen per maand. Dat komt al dicht in de buurt van de premie die ik maandelijks betaal.

Maar ik laat het niet bij de consumptie van geneesmiddelen. In de achter ons liggende maanden heb ik drie verschillende specialisten en een fysiotherapeut bezocht en uiteraard de huisarts. Er zijn foto’s, CT-scans en echo’s gemaakt, functieonderzoeken gedaan en diverse malen heb ik bloed laten prikken dat in het laboratorium onderzocht werd. Ik ben gedotterd en werd daarvoor een dag opgenomen in het ziekenhuis. Binnenkort word ik nog eens een week opgenomen en geopereerd. Ik heb, kortom, in minder dan een jaar al heel wat meer kosten gegenereerd, dan ik aan premie betaald  heb en zal nog wat meer kosten gaan genereren. Mij zul je niet horen klagen over een hoge premie, want stel je eens voor dat ik niet verzekerd zou zijn. Dan zou ik binnenkort aan de bedelstaf geraken. Wie beduidend jonger is dan ik zal niet blij met me zijn, want die betaalt vrijwel evenveel premie als ik, maar consumeert heel wat minder. Die moet dan maar bedenken dat hij, voordat hij het weet, geheel buiten zijn schuld in een ziekenhuis kan geraken en door diverse specialisten behandeld kan worden. Die zal dan ervaren dat het toch wel prettig is dat hij verplicht verzekerd is. Ga maar eens praten met Amerikanen die niet verzekerd zijn.

De kosten van de zorg kunnen een stuk lager,  maar we zullen hoe dan ook een behoorlijk percentage van ons inkomen aan premies blijven uitgeven. Ja, je betaalt mee aan de kosten die anderen maken, maar er komt een tijd dat anderen voor jou gaan betalen.

x

3 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat ik redelijk pilloos oud word. Als ik soms zie wat mensen allemaal slikken, om moedeloos van te worden :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een verzekering is het enige geld dat je hoopt kwijt te raken zonder er ooit iets voor terug te zien...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn (overleden) vader zei altijd: je kunt beter voor een ander betalen dan dat ze voor jou betalen!

    BeantwoordenVerwijderen