donderdag 2 februari 2012

Unox

Je zou haast denken dat het komkommertijd is, want we hebben het voortdurend over gebeurtenissen die het vermelden niet waard zijn of die ons wellicht te wachten staan. Voor zo ver ik weet is het nergens in Nederland gebruikelijk een tienjarig huwelijk te vieren (we wachten met een feestje tot het stel twaalf en een half jaar bij elkaar is), dus waarom wordt er ineens allerwegen aandacht besteed aan het feit dat Willem-Alexander en Máxima tien jaar getrouwd zijn? Al weer diverse keren heb ik de afgelopen dagen die tranen van Máxima gezien en niet te vergeten die zoen op het balkon van het paleis. En natuurlijk wordt er tegelijk bij gespeculeerd over het moment  dat Willem-Alexander eindelijk aan zijn baan kan beginnen.

Je zou haast blij zijn dat het intussen een paar dagen gevroren heeft en hier en daar een vijvertje of slootje al met ijs bedekt is, want nu kunnen we ook nog over iets anders speculeren: komt er dit jaar weer een Elfstedentocht? Dit lijkt me HET moment voor Beatrix om per direct afstand van de troon te doen, Dan immers kan voor het eerst in de geschiedenis een staatshoofd aan de Elfstedentocht meedoen. Willem-Alexander heeft immers al eens bewezen dat hij het aankan en hij heeft tijd genoeg gehad om te trainen. En wat is er nou mooier voor de Oranjefans dan Willem-Alexander na 200 km schaatsen in de armen van Máxima te zien vallen?

Ik geef het direct toe: als er een Elfstedentocht komt, zit ik van start tot finish naar de tv te kijken. Het zou me dan niet verbazen als na elke onderbreking voor Ster-Journaal-Ster onderaan het scherm de tekst verschijnt: "Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Unox", of ''Unox, maatschappelijk partner van de Vereniging De Friesche Elf Steden". Het is zelfs niet uitgesloten dat we het moeten hebben over de "Unox Elfstedentoch", naar analogie van de "Essent World Cup".

En terwijl ik kijk zal ik overvallen worden door nostalgische gevoelens, want dan denk ik terug aan de tijd dat die schaatsers gewoon voor zichzelf bezig waren. Nu krijgen ze dopjes in hun oren, zodat de ploegleider ze kan vertellen wat ze moeten doen: of ze 'voor zichzelf' mogen gaan of hun kopman (de betere sprinter) in een gunstige positie moeten brengen. Bij het wielrennen wordt er al over gepraat bij grote koersen die oordopjes te verbieden. Die maken immers een ploegensport van wat  ooit als individuele sport begon. Als die techniek in 1963 al had bestaan, zou wellicht Reinier Paping gezegd zijn dat hij even rustig aan moest doen, om op zijn kopman te wachten.
x

2 opmerkingen:

  1. En zo maken we van alles een groot commercieel feest! Hoezee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik geloof dat ik het dan wel leuk zou vinden om je kant op te komen en gezamenlijk te kijken, net als een stief aantal jaartjes geleden toen we nog collega's waren. Zouden Bert en Martien daar dan ook voor voelen?

    BeantwoordenVerwijderen