maandag 20 juni 2011

Maar ...

Ik had geen stroom van adhesiebetuigingen verwacht naar aanleiding van mijn laatste twee blogs en daar had ik gelijk in. Maurice de Hond heeft, volgens Het PAROOL, uitgezocht hoe 'wij' denken over de Integratienota. Integratiebeleid kabinet krijgt brede steun bevolking luidt de kop boven het artikel. Ook aan de 'linker kant' is een meerderheid te vinden. Eindelijk doet de regering weer eens iets dat 'het volk' wil.

Ik ben eens gaan googelen met 'Dutch clubs in Australia' en vervolgens in Canada en New Zealand. Nou, mocht je daar nog eens heen emigreren, dan hoef je je niet eenzaam of ontheemd te voelen, want het sterft er van de clubjes van voormalig Nederlanders. Ik kwam namen tegen als "Oranje" en "Je maintiendrai" (de laatste voor een 'koffieclub' in Canada). In Nieuw-Zeeland verspreid er een het "Krantje".  In Australië heb je klaverjasverenigingen waar je tussen de bedrijven door ook nog gezellig over 'thuis' kunt praten.

Op foto's zie je vooral oudere mensen. Ze zullen wel ingeburgerd zijn, maar zijn ze ook echt geïntegreerd? In het dagelijks leven vallen ze niet direct op omdat vrijwel de complete bevolking van Australië, Nieuw-Zeeland en Canada bestaat uit (nazaten van) allochtonen. De Aboriginals, Maori, Indianen en Inuit kunnen daar heel wat over vertellen, mocht je er af en toe eentje tegenkomen. De Nederlander die naar een van die landen vertrekt krijgt niet met een 'cultuurschok' te maken die gelijk is aan die van de Berber die vanuit het Rifgebergte in de polder verzeild raakt.

In Studio Sport zag ik gisteravond een zestienjarig Canadees meisje dat, als alles goed gaat, Nederland gaat vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen in Londen. Ze spreekt geen woord Nederlands, maar heeft naast haar Canadese ook een Nederlands paspoort. Waren 'wij' niet tegen dubbele paspoorten? Moet ze nu haar Canadese paspoort maar weggooien?

Vroeger hadden we "niets tegen Joden, maar ..." Nu hebben we "niets tegen Marokkanen/Turken/moslims, maar ..."
x

2 opmerkingen:

  1. Natuurlijk blijf je dat waar je vandaan komt. Natuurlijk blijf je landgenoten opzoeken en ervaringen delen. Ook Nederlanders in het buitenland. Misschien wel zélfs Nederlanders in het buitenland.

    Maar er is een groot verschil tussen samen klaverjassen of je niet willen voegen naar gewoontes, etiquette, waarden van het land waar je gaat wonen.

    En hadden we het daar niet over?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het heeft ook met integratie te maken. Ik heb daar al eens eerder over geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen