zaterdag 18 juni 2011

Integratienota (1)

Minister Piet Hein Donner (binnenlandse zaken) spreekt volgens Trouw in zijn Integratienota van een 'koerswijziging' waarmee het kabinet 'afstand neemt van het relativisme dat besloten ligt in het model van de multiculturele samenleving'. De samenleving verandert, ook door de komst van migranten, maar mag 'niet uitwisselbaar zijn voor welke andere samenleving dan ook'. Het zal wel toeval zijn dat hiermee geld wordt bespaard dat aan doelgroepenbeleid, bijvoorbeeld voor inburgeringscursussen, wordt uitgegeven.

Nederland vind ik na 72 jaar nog altijd een plezierig land om in te wonen en leven. In de zogenaamde 'Democracy Index' van het Engelse blad 'The Economist', staan wij op de derde plaats, vooraf gegaan door Zweden en IJsland, gevolgd door Noorwegen, Denemarken en Finland, maar de onderlinge verschillen zijn zeer klein.

De democratische structuur van onze samenleving zou ik graag zo houden, maar alles wat er verder 'typisch Nederlands' wordt genoemd, zal me eerlijk gezegd worst wezen. De snert en de stamppot boerenkool met worst houd ik er graag in, maar voor een goede spaghetti carbonara of een chicken vindaloo mag je me ook wakker maken (uit mijn middagdutje).

Wij vormen hier al eeuwenlang een multiculturele samenleving. Dat begon al met de invloed van de Romeinen omstreeks het jaar nul. Onze veelgeprezen christelijke godsdienst met haar bijbehorende normen en waarden komt uit het midden-oosten. Erasmus was een toonaangevend humanist, maar niet de uitvinder van het humanisme, dat zijn oorsprong had in Italië. Tegenwoordig volgen we de goeroes uit India en Tibet. We laten ons genezen met acupunctuur uit China. We hebben lang geleden de Romeinse cijfers vervangen door de Arabische. Waar zouden we zijn zonder de Grieken Plato, Socrates en Aristoteles, om er een paar te noemen. De Hugenoten uit Frankrijk, de Joden uit de diaspora, we hebben ze hier allemaal opgenomen. Zij namen (delen van) onze cultuur over, wij die van hun. In de eerste helft van de 19e eeuw hebben zich hier een kleine 150.000 (Duitse) hannekemaaiers blijvend gevestigd. We kopen onze hedendaagse meubeltjes massaal bij een Zweedse firma. Onze moedertaal raakt meer en meer doorspekt met niet alleen anglicismen, maar met gewoon recht-toe-recht-aan-Engels.

(Morgen meer.)
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten