maandag 25 april 2011

Rol

Wat hebben 'wij' toch met dat koninklijk huis van ons? In Trouw las ik dat onderzoeksbureau De Vos & Jansen in opdracht van RTL Nieuws heeft uitgezocht hoeveel procent van de Nederlandse bevolking vindt dat de politieke rol van koningin Beatrix moet worden verkleind, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. De meerderheid van het volk is het daar niet mee eens.

Minder dan één procent van de bevolking heeft Beatrix ooit in het echt van dichtbij gezien en nog minder hebben haar gesproken. Men 'kent' haar alleen van de tv of uit de geschreven pers. Toch kunnen ze moeiteloos allerlei positieve eigenschappen van haar (en haar oudste zoon en schoondochter) op een rijtje zetten. Begrijp me goed: misschien zijn ze geweldige mensen, maar voordat ik daar een oordeel over geef, wil ik ze toch wel een paar keer gesproken hebben.

Hoeveel mensen weten eigenlijk precies welke rol Beatrix in de politiek speelt? Ze praat elke maandag met de minister-president, maar daar hoor je niets over. Dat is strikt geheim. Het is wel bekend dat tijdens de zgn. Lockheed-affaire het toenmalige kabinet-den Uyl prins Bernhard strafrechtelijk wilde vervolgen. Koningin Juliana ging daarvoor liggen, want als formeel lid van de regering zou ze dan mede besluiten tot vervolging van haar eigen man. Zij schijnt zelfs gedreigd te hebben met aftreden als het kabinet daartoe zou besluiten. Dan hadden we een 'constitutionele crisis' aan ons broek gehad.

Al is de invloed van ons staatshoofd dan ook gering, de principiële fout in ons democratische bestel is dat er iemand invloed heeft op grond van het feit dat ene Willem Karel Hendrik Friso in 1747 tot erfstadhouder werd benoemd. (Voor degenen die dat zijn vergeten: Beatrix stamt niet af van Willem de Zwijger.) Datzelfde staatshoofd hoeft nooit enige verantwoording af te leggen. Het zou ook nog eens te dwaas voor woorden zijn als een kabinet zou moeten aftreden omdat het staatshoofd een foutje heeft gemaakt dat het kabinet niet wenst goed te praten of geen handtekening wenst te zetten onder een democratisch genomen besluit van kabinet en/of parlement. Immers, als kabinet en staatshoofd het niet eens kunnen worden moet het een of het ander aftreden.Als de meerderheid van het volk vindt dat het kabinet dan maar moet ophoepelen, moet ze nog eens goed nadenken.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten