woensdag 8 september 2010

Schofferen

In Trouw zei Jan Vis, staatsrechtgeleerde: "De koningin is de procesbeheerder van de kabinetsformatie. Iedere stap moet bij haar persoonlijk worden aangekaart. Zij kan geen besluiten nemen op basis van wat er in de pers wordt gezegd. Als zij dat zou doen, zou het snel gedaan zijn met de monarchie." Wat mij betreft wordt die truc nog een keer uitgehaald als dat betekent dat de familie Van Oranje-Nassau geschoffeerd en wel de pijp aan Maarten geeft. Het kunnen beheren van een proces is niet, zoals het koningschap, iets wat je erft. Je kunt het best van je moeder leren, maar ook op de eerste de beste HBO-opleiding. Met wat politieke ervaring erbij kan jij dan ook dat proces van de kabinetsformatie beheren. Een bijkomend voordeel is dan dat niemand zich er zorgen over hoeft te maken of zhij wellicht op een protocollair of staatsrechtelijk teentje is gaan staan.

Maar goed, Onze Hare Majesteit heeft die "onhoffelijke" Mark Rutte meteen op zijn nummer gezet: hij mag geen concept-regeerakkoord gaan schrijven en hij mag niet meteen verder onderhandelen met CDA en PVV. Eerst moet de 'onderkoning' nog eens met alle fractievoorzitters gaan praten. We zitten dus nu met de merkwaardige situatie dat ons staatshoofd niet doet wat een democratisch gekozen meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PVV en CDA) wil: meteen verder gaan met de onderhandelingen over een regeer- en gedoogakkoord. En niemand mag achteraf vragen: "Waarom deed u dat nou zo, Uwe Majesteit?" Het kan nu zomaar gebeuren dat over een tijdje premier Rutte aan de Tweede Kamer gaat uitleggen waarom dat een juiste beslissing  was van de Majesteit.

God, Hare Majesteit en Herman Tjeenk Willink mogen weten wat voor andere mogelijkheden er nog zijn, maar volgens mij kan er uit de gesprekken die Herman voert niets anders komen dan: "Mevrouw, (Herman mag 'mevrouw' tegen de Majesteit zeggen) ik zou meneer Opstelten vragen gewoon door te gaan waar hij vorige week vrijdag gebleven is. U zou misschien, via via, meneer Wilders de hint kunnen geven dat hij, in het belang van een snelle voortgang van het formatieproces, beter niet in New York kan gaan protesteren tegen allerlei nieuwbouwplannen. Het zou kranten- en journaalredacties een aardige duit besparen als ze geen verslaggevers, camera- en geluidsmensen met hem mee hoefden te sturen."
"Zou hij daaraan gevolg geven, Herman?" (De Majesteit mag Herman tegen de vice-voorzitter van de Raad van State zeggen.)
"Ik denk het wel, want: a. hij neemt van alles terug wat hij eerder zei en b. hij zal niet zoals die droplul, excusez le mot, van een Rutte U ook nog eens willen schofferen. Hij weet wat hem te wachten staat als U boos wordt."
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten