donderdag 19 augustus 2010

Handsfree

Over ambtenaren wordt wel eens wat lacherig gedaan ("Een ambtenaar is iemand die voor elke oplossing een probleem weet."), maar dat is echt niet altijd terecht. Je hebt er echt goede onder. Neem bijvoorbeeld die van Verkeer en Waterstaat. Die hebben vastgesteld dat een chauffeur (van een rijdende auto) beter niet naar een film op zijn mobieltje kan kijken. Dat schijnt af te leiden en dat is niet geheel zonder gevaar. Zo schijnen er ook chauffeurs te zijn die denken dat als ze maar goed hun navigatieapparaat in de gaten houden ze vanzelf op de juiste plek komen. Dat klopt zeker als je toevallig toch op weg naar het ziekenhuis was.

In Trouw las ik een bericht dat Verkeer en Waterstaat volgende maand een campagne lanceert waarin erop gewezen zal worden dat ook handsfree bellen niet zonder risico's is, evenals dat constant naar je Tomtom kijken. Ik zit niet vaak in een auto en dan nog alleen als passagier, maar ik heb altijd de indruk gehad dat het een bezigheid is, waar je meestal je kop redelijk goed bij moet houden.

Ik sta ook wel eens het verkeer te bestuderen terwijl ik wacht op tram of bus. Omdat ik in de grote stad woon is dat verkeer vaak druk. Met sombere regelmaat zie ik volwassenen met een klein kind voorop de fiets, met één hand sturend en met de andere hand een mobieltje tegen het oor houdend, druk pratend en nadenkend naar beneden starend. Kortom, je vind onder alle categorieën weggebruikers dezulken die niet graag de mededeling van het thuisfront gemist zouden willen hebben dat er ook geen gestampte muisjes meer waren en toevallig zijn die bij de Aldi, waar je toch langs fietst, in de aanbieding.

Ik maak dan wel grapjes over die komende campagne van Verkeer en Waterstaat, maar VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is 'not amused': "Laat ze eerst het bestaande belverbod in de auto eens handhaven", zegt hij in de krant. Zo is het maar net. Zijn grote voorman Mark Rutte zit zich rot te peinzen over allerlei bezuinigingen, gaat die demissionaire Camiel Eurlings geld over de balk staan smijten. Zou Charlie echt niet weten dat je voor 'handhaven' ambtenaren nodig hebt en dat Mark, Maxime en Geert er daar een heel stel van willen afschaffen?

Ik moet geen grapjes over ambtenaren maken, ik moet me ergeren aan de talloze mensen die denken dat voortdurend bellen, sms'en en Twitteren gelijk staat aan 'sociaal bezig zijn'. Ik heb ook nog wel een onderwerp voor onderzoek door de SWOV, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, in samenwerking met TNO: is het mogelijk te maken handsfree te sms'en en te Twitteren? Door een goedgeplaatst mobieltje moet je al rijdend de sms'jes en de Tweets van anderen kunnen lezen. Dat zou ook verboden moeten worden, maar hoe haaf je dat hand?
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten