dinsdag 8 juni 2010

Gemengd

In Amsterdam en andere grote steden heb je van die buurten met zeer veel woningen met lage huren. Gevolg is dat daar een eenzijdige bevolkingssamenstelling is: vooral mensen met lage(re) inkomens en dus veel allochtonen.  Dat vindt 'de politiek' niet zo'n gewenste situatie en daar heeft ze ook wel gelijk in. De oplossing daarvoor is vaak: veel van die goedkope woningen tegen de grond en bij de nieuwbouw komt dan een mengsel van dure (koop)woningen en sociale (huur)woningen. Gevolg is wel dat er daardoor minder goedkope woningen beschikbaar zijn. Ik heb hier ook al eens geschreven dat er nooit aan gedacht wordt in de dure wijken, bijvoorbeeld de Amsterdamse Apollobuurt, ook wat goedkope woningen te realiseren.

Nu is er vrij recent zo'n 'gemengd' nieuwbouwcomplex gerealiseerd in de Loosduinenstraat in Amsterdam-West, dat beheerd wordt door woningcorporatie 'De Key'. In het complex zijn 11 sociale huurwoningen opgenomen. Zijn de bewoners van die sociale huurwoningen nou blij dat ze in dat complex tussen de wat beter gesitueerden 'mogen' wonen? Niet helemaal, bleek mij uit een artikel in Het Parool.

Het complex heeft een aantal gemeenschappelijke voorzieningen: fietsenstalling, garage en binnentuin. 'De Key' heeft duidelijk een fijne neus voor de gevoelens van de eigenaren van de koopwoningen. De bewoners van de huurwoningen mogen van die gemeenschappelijke voorzieningen geen gebruik maken. Je moet er immers niet aan denken dat je, recreërend in de binnentuin, plotseling met een armoedzaaier wordt geconfronteerd.

Diezelfde woningbouwcorporatie heeft onlangs twee directeuren ontslagen omdat ze ervan verdacht worden bij een grondtransactie hun bedrijf voor miljoenen euro's te hebben benadeeld. Woningcorporaties hebben van oudsher een sociale functie. Dacht ik.
x

2 opmerkingen: