Het zal er toch een keer van komen dat we geen Koninginnedag, maar een Koningsdag hebben. Omdat Willem-Alexander op 27 april jarig is, zal hij wel besluiten om het gewoon op 30 april te houden. Dat scheelt ook weer in het herschrijven van allerlei computerprogramma's. Maar na zoveel jaar 'Koninginnedag' klinkt 'Koningsdag' natuurlijk niet, tenzij je van de veronderstelling uitgaat: Maxima is (om voor mij onduidelijke redenen) populairder dan haar echtgenoot, dus kun je het net zo goed Koninginnedag blijven noemen.
Ik heb een beter idee. We schaffen Koninginnedag af nadat Beatrix haar koninklijke lier in de wilgen van Huis ten Bosch heeft gehangen. In het vervolg is 5 mei onze nationale vrije dag (daar gaat het immers om). Op die dag gaat onze koninklijke familie gewoon in twee plaatsen koekhappen, ringsteken, oude ambachten en nieuwe verzinsels bekijken en hartelijk naar de verzamelde mensen wuiven. Een goed alternatief lijkt mij de invoering van 'Onafhankelijkheidsdag'. Die vieren we dan op 22 juli, de dag waarop (in 1581) de Staten-Generaal besloten tot de 'Acte van Verlatinghe'.
Hier en daar wordt, in het kader van de bezuinigingen geroepen dat we ook met minder provincies kunnen. Ik zie het al voor me: door 'Onafhankelijkheidsdag' te vieren verdwijnt het 'Oranjegevoel'. De geesten worden er eindelijk rijp voor. Ik zal het het niet meer meemaken, maar ze komt weer terug: de 'Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden'.
X
Aldus paragnost van Wijk :)
BeantwoordenVerwijderen