donderdag 14 januari 2010

Wetenschap

Je kent dat vast wel: je voelt iets op je klompen aan, maar dan begin je toch te twijfelen. Of iemand zegt glashard dat je ongelijk hebt. Gelukkig is er dan nog altijd de wetenschap. Nijvere lieden zijn voortdurend bezig hypothesen te onderbouwen met feiten. Zo las ik in Het PAROOL van gisteren dat een reeds lang door mij gekoesterd vermoeden op keiharde feiten berust: Op IJburg wordt het makkelijk een paar graden kouder dan in de Negen Straatjes. IJburg is een verzameling eilanden in het IJmeer, waar de wind vrij toegang heeft. De Negen Straatjes is een verzamelnaam voor een aantal veel bezochte smalle (winkel)straatjes in het centrum van Amsterdam. Intussen staat ook onomstotelijk vast dat het in de Kalverstraat altijd wat warmer is dan in het Vondelpark.

Gewapend met mijn pas verworven kennis durf ik zonder meer de stelling aan dat het op de Geuzenkade waar ik woon momenteel wat kouder is dan op de Willem de Zwijgerlaan, aan de andere kant van het blok. Zie het kaartje.

Het stuk Geuzenkade waar ik woon loopt vrijwel precies noord-zuid. Een koude wind uit oostelijke richtingen komt grotendeels ongehinderd, de bomen zijn immers ook bladerloos, tegen mijn woning aan, terwijl de huizen aan de Willem de Zwijgerlaan lekker in de luwte liggen. Wat is wetenschap toch mooi!
x

1 opmerking:

  1. Pvd! Dit is het beste bewijs sinds we erachter zijn gekomen dat de aarde rond is en niet plat!

    Wat een baanbrekend nieuws... Ben er helemaal stil van.

    BeantwoordenVerwijderen