donderdag 24 december 2009

Veelbewogen

"2009 gaat voor de Oranjes de boeken in als een veelbewogen jaar. Allesoverheersend was de aanslag op de koninklijke familie op 30 april. Deze dreunde nog lang na, bij de familie zelf en in de samenleving. Astrid Kersseboom keert terug naar Apeldoorn waar de aanslag plaatsvond. Aan de hand van beelden blikt zij terug op deze, maar ook op veel andere belangrijke gebeurtenissen waar koningin Beatrix en haar familie in 2009 bij betrokken waren." Zo werd op omroep.nl.gids de uitzending aangekondigd die je gisteravond op Nederland 1 had kunnen zien en misschien ook wel gezien hebt. Die beelden uit Apeldoorn kan ik zo langzamerhand wel dromen. Het kan ook best zijn dat ik het afgelopen jaar wat "belangrijke gebeurtenissen" heb gemist waar Beatrix en de haren bij betrokken waren. Waren dat er nou echt veel? Nou ja, je begrijpt dat ik die uitzending niet gezien heb.

Ik neem voetstoots aan dat 2009 in het leven van de familie van Oranje-Nassau een veelbewogen jaar was. Maar laten we wel wezen: ze zijn op 30 april natuurlijk heel erg geschrokken, het feestje werd totaal verknoeid, maar ze hebben geen van allen ook maar een schrammetje opgelopen. Onder gewone burgers zijn doden en gewonden gevallen. Voor nabestaanden en andere betrokken zal het dus ook een veelbewogen jaar zijn geweest. Zo zijn er tal van mensen in Nederland voor wie het om allerlei redenen een veelbewogen jaar was. Daar heeft geen enkele omroep aandacht aan geschonken, dus nog een keer terugblikken is er, voor de tv-kijkers, niet bij. Waarom moeten we uit die miljoenen families er één halen die toch al uitentreuren in het nieuws is, zelfs als ze een tweede huis laten bouwen, om hun wel en wee in het afgelopen jaar nog eens te herkauwen?

1 opmerking:

  1. Weg met de monarchie, welkom gewoon een staatsregering. Een koningshuis klinkt romantisch maar wat heb je er in vredesnaam aan. Het kost alleen maar bakken met extra geld van de gemeenschap. Nog zoiets wat zwaar ouderwetsch is en achterhaald. We leven niet meer in de middeleeuwen.

    (Ik heb overigens niks tegen de koningin zelf, lijkt me best een sympthatiek mens!)

    BeantwoordenVerwijderen