donderdag 31 december 2009

Blind

Een aantal mensen heeft, las ik gisteren in Trouw, vast een voorschotje genomen op datgene wat vanaf middernacht pas goed op gang komt: het geheel of gedeeltelijk verliezen van het gezichtsvermogen. De verkoop van vuurwerk is gisteren pas officieel begonnen, toch zijn de eerste drie blinde ogen door vuurwerk al een feit. Net als vorig jaar turven oogartsen hoeveel mensen oogletsel oplopen tijdens en voorafgaand aan Oud en Nieuw.

We zijn hier gek op tradities. Die moet je in stand houden. Vuurwerk rond de jaarwisseling hoort daarbij, toch? Bij de vorige jaarwisseling liep het aantal mensen met oogletsel op tot 268 patiënten, met in totaal 315 oogwonden door vuurwerk. Een derde raakte blijvend beschadigd, 24 ogen werden volledig blind.

Economische crisis of niet, we geven met ons allen dit jaar zo'n 60 miljoen euro uit aan spullen waarmee je medemensen ernstig kunt verwonden. Omstanders worden vaker slachtoffer dan mensen die zelf vuurwerk afsteken, ontdekten de artsen vorig jaar. Op het Museumplein komen, las ik in het Het PAROOL, 50.000 mensen bij elkaar. (Niet alleen Marco Borsato treedt op (...). Ook de finalisten van de televisietalentenjacht Popstars en sopraan Barbara Hannigan zijn van de partij.) Het plein wordt helemaal omheind. Er kan volgens de gemeente door het plaatsen van hoge hekken, afgedekt met zeildoek, goed gecontroleerd worden of er geen vuurwerk en glazen naar binnen gaan. Bij de 38 toegangen worden de bezoekers gefouilleerd door beveiligers. (Op Schiphol dachten ze dat er geen passagiers met explosief materiaal een vliegtuig in kwamen.) Je kunt natuurlijk gewoon buiten het hek wachten tot die 50.000 mensen weer naar buiten komen en dan pas je vuurwerk afsteken. Mobieltje in de aanslag om de effecten te filmen. In het centrum is het enige georganiseerde evenement in de buitenlucht op het Rembrandtplein. Een dj speelt vanaf het balkon van café De Kroon, terwijl het publiek wordt gefilmd. Ik vermoed dat die film direct te zien is op het gigantische videoscherm dat al enkele jaren dat plein volledig verpest met reclameboodschappen. Het zou toch ontzettend leuk zijn jezelf op dat scherm te zien terwijl je bommetjes rondstrooit?

Prettige jaarwisseling!
x

1 opmerking:

  1. Het enige wat leuk is aan oud en nieuw, zijn de oliebollen. De rest kan me gestolen worden...

    BeantwoordenVerwijderen