zondag 11 oktober 2009

Duivel

De PVV van Geert Wilders begint salonfähig te worden. Recentelijk kregen CDA, VVD en ChristenUnie de PVV zo ver de nieuwe anti-kraakwet aan een meerderheid in de Tweede Kamer te helpen door in die wet de strafmaat te verhogen. In de Volkskrant van gisteren las ik: 'We dealen met de duivel en zijn oude moer', zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag in de Volkskrant. Die 'duivel' is de PVV van Geert Wilders.

In hetzelfde artikel lees ik: FNV heeft traditiegetrouw een PvdA-achterban, maar uit de laatste peiling van TNS Nipo blijkt dat van de FNV’ers nu 17 procent PVV zou stemmen, tegen 5 procent in 2006. Bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 2006 kreeg de PvdA nog eenderde van de FNV’ers mee, nu is dat nog 17 procent. Ik behoor noch bij die 17% van de FNV, noch bij die eenderde van de FNV'ers. En ik maak me zorgen: welke 'deal' gaat Agnes Jongerius met de PVV maken? Ik behoor, via de AbvaKabo, nog altijd tot de directe achterban van de FNV. Elke deal die Agnes maakt, maakt ze ook namens mij. Veronderstel nu eens dat de PVV ermee kan leven dat alle autochtone Nederlanders op hun 65ste AOW kunnen krijgen, mits de AOW voor allochtonen, of alleen voor moslimallochtonen wordt afgeschaft. Als je met de duivel dealt, kun je een duivelse deal verwachten. 17% van de FNV'ers zal daar al mee kunnen leven, vrees ik. Van de overige FNV'ers zal een aantal 'liever het vlees dan de botten' hebben, zoals mijn oude grootmoeder zei.

Als het met heel kleine stapjes gebeurt, is elk principe gevoelig voor erosie. "Het is misschien niet helemaal juist, maar ...". Vul maar in. De eerste stapjes zijn gezet om de PVV aanvaardbaar te maken als coalitiepartner. Daarvoor moet natuurlijk ook aan enkele wensen van de PVV worden voldaan. Op wel terrein zouden die wensen nou liggen?
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten