Af en toe lees ik dingen in een krant waarvan ik echt niet weet wat ik er nou mee aan moet. Neem nou records. Als je talent hebt voor hardlopen kan ik me voorstellen dat je graag het Nederlands record op de 100 m horden wilt hebben, maar wat bezielt iemand om in het 'Guinness Book of Records' vermeld te willen worden als wereldrecordhouder dwergwerpen? Ik noem maar een dwarsstraat. Ergens daartussen liggen prestaties waar ik niet zo makkelijk een afgeronde mening over heb. Neem nou Laura Dekker.
Laura Dekker, las ik in Trouw, wil in haar eentje om de wereld heen zeilen. Daarin is ze niet uniek. Wat Laura wel enigszins uniek maakt is dat ze de jongste solozeiler ooit wil worden. Laura is pas 13. Zeilen is haar met de paplepel ingegoten. Ze is zelfs geboren aan boord van een boot en haar ouders maakten zelf een zeven jaar durende wereldreis per zeilboot. Ik neem dus voetstoots aan dat haar ouders, die haar plannen steunen, haar alles over zeilen hebben bijgebracht wat daarover te leren valt. Ze is al eens in haar eentje naar Engeland overgestoken. De bezwaren tegen Laura's reis komen van de leerplichtambtenaar van Wijk bij Duurstede, waar Laura woont. Staatssecretaris Van Bijsterveldt is het met die ambtenaar eens en heeft zelfs al Kamervragen over Laura's plannen moeten beantwoorden. Laura en haar ouders denken dat ze tijdens haar reis voldoende tijd heeft lessen te volgen en via e-mail haar huiswerk in te leveren. Bij terugkeer wil ze gewoon haar havo-examen doen.
Laura heeft haar eigen website. Daarop heb ik wat rondgeneusd. Ik kan het ook niet helpen, maar het eerste wat ik dacht was: Nou meid, als ik jou was zou ik tijdens die reis niet ook nog eens een column schrijven voor het maandblad 'Zeilen'. Dan houd je wat tijd over die je extra kunt besteden aan het vak Nederlandse taal, want die beheers je echt nog niet voldoende. Zo is het niet "bedrijfen", maar "bedrijven"; het is niet "ge E-Mailt", maar "ge-e-maild". En een zin begin je altijd met een hoofdletter. Eerlijk gezegd kan ik me voorstellen dat de leerplichtambtenaar denkt dat je met alleen af en toe wat telefonisch contact dat niet tijdig bijspijkert.
Maar goed, een solowereldreis van een dertienjarige heeft nog wat andere dan alleen leerplichtaspecten. Ik heb geen kinderen, dus ik weet niet uit ervaring wanneer je je bezorgd gaat maken. Er zijn ouders, volgens mij, die hun dertienjarig kind nog geen twee weken alleen door Nederland laten fietsen. Ik geef toe dat je tussen Australië en Sri Lanka minder kans hebt enge mannen tegen te komen dan tussen Barneveld en Apeldoorn, maar op de Veluwe heb je weer beduidend minder kans op een orkaan. Ik draai graag zaken om, dus: de ouders gaan op wereldreis en Laura blijft al die tijd alleen thuis, regelt haar huishouden, gaat naar school en doet verder alles wat een normale tiener doet. Wat zouden we daar nou weer van vinden? Ik zeg niet bij voorbaat dat ik het daarmee eens ben, maar ik denk dat, na Kamervragen, André Rouvoet daar best eens Jeugdzorg of de Raad voor de Kinderbescherming op af zou kunnen sturen.
Een passie voor zeilen begrijp ik. Ik begrijp ook nog dat iemand alleen om de wereld wil zeilen. Maar dat op je dertiende doen omdat je nou eenmaal 'de jongste ooit' wil worden, daar ben ik nog niet uit.
Toegevoegd op 16 augustus 2009
In de Volkskrant was dit te lezen.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Ik vind het onacceptabel. Iemand van 13 is gewoon nog een kind en die laat je niet alleen de hele wereld overzeilen.
BeantwoordenVerwijderenIk zou het een vorm van verwaarlozing vinden als haar ouders haar zouden laten gaan. En haar ouders zouden ook op die grond aangepakt moeten worden.