dinsdag 14 april 2009

Vrijblijvend

Er is weer eens een manager in de semi-publieke sector die met heel veel geld zijn functie achter zich laat. Zijn opvolger als bestuursvoorzitter van woningbouwcorporatie 'Aedes' maakt het nog wat bonter: hij treedt niet eens, volgens Trouw, in loondienst, maar krijgt een 'management fee' van 200.000 euro per jaar. Dat is niet heel ver boven de Balkenendenorm, maar Jan Peter heeft een werkweek van vijf dagen, terwijl de nieuwe bestuursvoorzitter voor dat bedrag maar drie dagen per week hoeft te werken. Die kan dus ook nog aardig bijklussen.

Ik heb het hier al eens eerder gezegd: convenanten werken niet. Richtlijnen en afspraken die het bedrijfsleven 'vrijwillig' opstelt werken evenmin. Onder STER-spotjes van banken staat tegenwoordig in kleine lettertje dat geld lenen geld kost. Dat zal vast helpen bij het voorkomen van risicovolle leningen. Maar intussen heeft de Tweede Kamer, van links tot rechts, ook het licht gezien. De kop in Trouw:

Vrijblijvende codes zijn passé

Zelfs de VVD, toch geen partij die tegen (veel) geld verdienen is, overweegt een spoeddebat met minister Van der Laan aan te vragen.

Mijn moeder zei vaak dat het leven een stuk mooier zou zijn als we met ons allen aardig tegen elkaar waren. Dat valt niet te ontkennen, maar erg realistisch is het niet. Erop vertrouwen dat het bedrijfsleven en de semi-publieke sector zich aan convenanten, afspraken en codes zal houden is net zo onrealistisch. Op de website van het ministerie van wonen, wijken en integratie is te lezen dat de minister vindt dat corporaties de adviesregeling van de corporatiesector over inkomens van bestuurders zouden moeten toepassen. Ik vind dat de minister en de Tweede Kamer moeten doen waar we ze voor ingehuurd hebben: dwingende regels maken.

x

1 opmerking: