vrijdag 2 augustus 2019

VERSLAAFD

Er komt een tijd, over een paar decennia, dat helemaal niemand meer rookt. Kennis heeft dan halsstarrigheid definitief verslagen. Dat schrijft Özcan 'Eus' Akyol in het AD. Hij schrijft dit naar aanleiding  van het besluit  van ProRail om over twee jaar alle stations rookvrij te maken.

Ik rook inmiddels al zeven jaar niet meer en mis het absoluut niet, maar ik voelde toch wel enig medelijden met rokers. In de tijd dat ik zelf nog veel met de trein reisde wist ik op stations altijd snel die 'rookpaal' te vinden. Het is meer dan één keer gebeurd dat ik op een overstapstation de eerstvolgende trein liet gaan om zo nog een half uurtje te kunnen doorroken. In de trein mocht je immers al veel langer niet roken.

Er is, met de allerbeste wil van de wereld, geen enkele goede reden te bedenken om te roken, laat staan om andere mensen bloot te stellen aan allerlei schadelijke stoffen en vieze geurtjes die deze eigenschap met zich meebrengt. Schrijft Eus. In beginsel ben ik het daarmee wel eens, maar er is toch wel één goede, althans dwingende, reden te bedenken: vrijwel alle rokers zijn verslaafd. Ze willen misschien niet roken, ze moeten roken. Alcohol- en drugsverslaafden kunnen nog wel eens op enig begrip rekenen. De rookverslaafde kan dat wel vergeten. Zhij is een paria die met hoon en walging overladen wordt.

Perrons van stations zijn al gauw een honderd meter lang. De enkele vierkante meters rond een rookpaal laten ruim voldoende plek over waar niet-rokers ongestoord de komst van hun trein kunnen afwachten. Gun de rokers die paar vierkante meters.