Had ik al eens gezegd dat ik een stuk financieel onbenul ben? Ik geloof van wel. Daarom rust er op mijn woning een zeer overzichtelijke annuïteitenhypotheek en staat geld dat ik niet direct nodig heb op een simpele spaarrekening. Ik ben dus eigenlijk de klassieke 'dief van mijn eigen portemonnee'. Als over enige tijd de hele wereldeconomie echt helemaal in elkaar lazert, ligt dat dus niet aan mij. Ik heb nooit driftig gezocht naar mogelijkheden om 0,09% meer rente op een spaarrekening te krijgen. Ik heb nooit vertrouwd op mensen of instellingen die mij grote winsten beloven als ik mijn geld bij hun beleg. Ik heb dan ook absoluut geen medelijden met mensen die wel 'meer' willen en overal intrappen. Wie zijn gat brandt, moet op de blaren zitten.
Nu gaat waarschijnlijk de DSB naar de knoppen. Wie daar zijn spaarcentjes had ondergebracht hoeft zich geen zorgen te maken over de eerste 100.000 euro. Die houdt zhij gegarandeerd. Fijn! Omdat die garantie wordt opgebracht door alle andere Nederlandse banken samen, via een omslagstelsel. 28% daarvan wordt opgebracht door de ING, waar ik mijn rekeningen heb. Ik heb nooit voor de ING gekozen. Ik ben begonnen bij de Postcheque- en Girodienst. Die was onderdeel van de PTT. Dat was een staatsbedrijf. Staatsbedrijven moesten geprivatiseerd worden, dan werd het allemaal efficiënter, dus beter voor de mensen. De Postcheque- en Girodienst werd Postbank en later ING. Als de ING geld kwijtraakt aan de vergoeding aan rekeninghouders van DSB gaat dat vrijwel onvermijdelijk ten koste van de dienstverlening aan mij. Bijvoorbeeld zou de rente op mijn simpele spaarrekening verlaagd kunnen worden. Of er worden nog wat kantoren gesloten. Er worden nog wat mensen ontslagen.
Ik ben in het algemeen solidair tegen de klippen op met mensen die het financieel moeilijker hebben dan ik, maar op mijn ouwe dag begin ik daar, sinds het begin van de kredietcrisis, wat genuanceerder over te denken. De Scheringa's van deze wereld verzamelen hun vermogens door de mensen die er ook beter van denken te worden. Nu mag ik ze via de ING weer uit de misère helpen.
Fuck you!Toegevoegd om 9.55 uurHet voorgaande heb ik vannacht tussen één en twee uur geschreven, omdat ik nogal pissig was. Dat ben ik overigens nog. Bij mijn ochtendthee las ik een commentaar in
Trouw. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wisten al een tijdje dat het niet zo goed ging als kunst-, schaats- en voetballiefhebber Dirk Scheringa, Gerrit Zalm en Robin van Linschoten ons wilden doen geloven:
Zo was DSB achter de schermen allang object van onderzoek door zowel De Nederlandsche Bank als door de Autoriteit Financiële Markten. Toen vond Pieter Lakeman het om hem moverende redenen tijd worden dat DSB voorgoed naar de kloten ging en de hele goegemeente liep achter deze goeroe aan.
Hebben DNB en AFM, vraagt
Trouw zich af,
gewoonweg meer bevoegdheden nodig om bankklanten en het financiële systeem tegen dergelijke calamiteiten te behoeden? Ben je gek? Je moet 'de markt' gewoon zijn gang laten gaan. Geef de Scheringa's, de Zalmen, de Van Linschotens de vrije hand. Laat iedere burger de vrijheid om zich te laten belazeren. Waarom zou je de kleine lettertjes lezen? Bij Becam (ook DSB) betaal je twee procent minder rente voor een lening dan elders. Meer hoef je toch niet te weten? Bij Becam hebben ze geen dure kantoren met dure mensen. Dat haalt je de koekoek. Dat geld zit in ieder geval deels in een dure kunstverzameling, dure voetballers en dure schaatsers. Als ik Sven Kramer in februari 2010 in Vancouver naar zijn gouden medailles zie schaatsen, zal door mijn hoofd spelen: "Voor jouw jaarsalaris van één miljoen euro mag je ook wel je stinkende best doen!" Dat salaris komt niet van DSB, maar wordt wel betaald uit premies voor een verzekering.
Harald Benink, hoogleraar bank en financiën aan de universiteit van Tilburg en specialist in bancair toezicht zegt in
Trouw:
Als de bank niet genoeg contant geld kan genereren om alle spaarders terug te betalen, moeten andere banken en eventueel de belastingbetaler dat bedrag aanvullen. Door de crisis heeft dat zeker effect op de positie van banken. (Onderstreping toegevoegd.) En als alles onderzocht is en alle consequenties zijn getrokken, krijgen Gerrit Zalm en Robin van Linschoten, knappe koppen die zij nu eenmaal zijn, wel ergens weer een nieuwe lucratieve baan aangeboden.
En deze verscheen om 9.46 uur in
de Volkskrant:
Scheringa heeft vanaf 2006 minimaal 128 miljoen euro onttrokken aan DSB Bank en de verzekeringsdochters DSB Schade en DSB Leven. Dat geld had hij vermoedelijk nodig voor zijn liefhebberijen: voetbalclub AZ, zijn museum voor moderne kunst, een landhuis in Friesland en een privévliegtuig. Toegevoegd om 12.30 uurDeze las ik zojuist in
Het PAROOL:
Jan-Peter die, nog in mei van dit jaar, tegen hem zegt: "Dirk, je speelt een geweldige rol in de financiële sector. Je bent een van ons, we zijn trots op je."
x