maandag 7 mei 2012

3%

Hier in Nederland hebben we ons er allang bij neergelegd dat we later dan op ons vijfenzestigste met pensioen gaan. In Frankrijk was besloten de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar, maar Hollande, de nieuwe president, wil dat besluit weer terugdraaien.

Ik neem aan dat Hollande zich heeft laten adviseren door economen en financieel deskundigen en dat hij weet hoe ze in Brussel denken over een begrotingstekort dat boven de drie procent uitkomt. Hij weet ook dat de Fransen massaal de kont tegen de krib gooien als je aan hun portemonnee komt. Voor een landelijke algemene staking draaien ze daar hun hand niet om. Wie gaat hij nou tevreden stellen, zijn kiezers of Brussel, de kredietbeoordelaars en de beleggers?

Regeringen die bereid waren bezuinigingsmaatregelen te nemen, worden stuk voor stuk afgestraft, gisteren niet alleen in Frankrijk, maar ook in Griekenland, waar ze de verkiezingen verloren. In Spanje gebeurde dat al eerder. Ook ons kabinet legde het loodje, maar een nieuwe 'coalitie' bleek alsnog bereid Brussel tevreden te stellen. Wij hebben nog een paar maanden de tijd om over de consequenties daarvan na te denken en vervolgens ons stemgedrag te bepalen.

Anders dan voor de vorige verkiezingen durf ik nou geen prognose te maken. De 'Kunduzcoalitie' doet het redelijk in de peilingen. De PVV blijft zakken, maar zou zomaar weer kunnen stijgen als Wilders flink tekeer gaat tegen 'Europa'. De PvdA dacht winst te behalen door zich op te stellen als 'SP light', maar de kiezers blijken toch hun voorkeur te geven aan het 'echte product'. Dat staat dan ook op winst.

Ik wacht maar af (maar ik weet al wel op welke partij ik zal stemmen).
x