Fractieleider Halsema zegt dat GroenLinks nooit acties zal steunen die de democratie ondermijnen. Maar haar partij is verdeeld. Dat schreef Trouw gisteren. Uiteraard ging het daarbij om de 'affaire-Duyvendak'. Met die uitspraak van Femke ben ik het voor 100% eens. Iedere rechtgeaarde democraat zal het daarmee eens zijn. Zitten er dan ondemocratische types bij dat verdeelde GroenLinks? Als dat al zo is, zullen er dat niet veel zijn. Ik denk alleen dat er wat dingen door elkaar gehaald worden.
Inbraak is een misdaad. Duyvendak heeft dus in zijn jonge, actievoerende jaren een misdaad begaan, waarvoor hij nooit gestraft is en nu, i.v.m. verjaring, niet meer gestraft kan worden. Daar zijn we het met ons allen, Duyvendak incluis, roerend over eens. De vraag is nu: heeft Duyvendak destijds iets gedaan wat de democratie ondermijnt? Is elke wetsovertreding per definitie een ondermijning van de democratie? Dan wordt alleen al op ons wegennet de democratie massaal ondermijnd.
Wij hebben een democratie gekregen omdat er ooit mensen waren die de moed hadden de destijds bestaande wetten te overtreden en te ondermijnen. Multatuli schreef: "De muiters van gisteren zijn dikwijls de helden en martelaren van vandaag." Onze wetgeving op terreinen als abortus en euthanasie zijn tot stand gekomen, doordat voorafgaande aan die wetgeving mensen de bestaande wetgeving overtraden. Formeel pleegden zij een van de zwaarste misdaden: moord met voorbedachte rade. Waren die mensen de democratie aan het ondermijnen? Onzin! Die mensen hebben eraan bijgedragen dat op democratische wijze onze wetgeving veranderde en naar de mening van een meerderheid ten goede.
GroenLinks-partijvoorzitter Henk Nijhof zegt: "Ik denk dat we in Nederland wel een gezamenlijk gevoel hebben van wat kan." Dat zal best, maar dat gaat niet over veel dingen. Het aardige van een democratie is juist dat we over een heleboel dingen heel verschillend voelen en denken en dat we ondanks dat toch nog kunnen samenleven zonder elkaar voortdurend de hersens in te slaan, pootje of op te lichten of elkaar op andere manieren het leven zuur te maken. Als we dat toch doen, doen we dat niet om de democratie te ondermijnen. Ik durf zelfs te beweren dat er maar heel weinig mensen zijn die zich bij alles wat ze doen afvragen of het democratieondermijnend of democratieondersteunend is. En het sterft van de mensen die bij voortduring een of andere regeltje overtreden.
Duyvendak is niet 'onmogelijk' geworden omdat hij ruim twintig jaar geleden een misdaad heeft begaan, maar omdat daarover en over dingen die er omheen hingen een geweldige hype gemaakt is. In het algemeen heb ik van Femke Halsema een redelijk hoge pet op. Het valt me van haar tegen dat ze uit electorale overwegingen, want andere kan ik mij niet voorstellen, een partijgenoot en medeparlementariër die ook buiten GroenLinks gewaardeerd werd, als een baksteen heeft laten vallen.
LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER.
Cordes sur Ciel
1 dag geleden