dinsdag 4 augustus 2009

Records

Een atleet die gaat meedoen aan kampioenschappen hardlopen over een bepaalde afstand haalt niet een paar simpele gympies uit de kast en loopt niet over een sintelbaan. Die heeft vrij dure speciale schoenen aan en loopt over een of ander kunststofbaan.

Het is de meeste Nederlanders nog niet opgevallen, maar het schaatsseizoen is al weer begonnen. Hier en daar heeft al weer iemand een persoonlijk record gereden. Die reed echt niet op Friese doorlopers die hij met touwtjes onder zijn schoenen had gebonden. Als je iets in het schaatsen wilt bereiken, al is het maar de Nederlandse top, moet je echt klapschaatsen aanschaffen. Waarmee ik maar zeggen wil dat het er bij wedstrijdsport niet alleen om gaat je lichaam in zo'n goed mogelijke conditie te brengen. Ook 'het materiaal' is van groot belang. De Tour de France werd in 1903 op een andere soort fiets gereden dan die in 2009.

De afgelopen week werden in Rome de wereldkampioenschappen zwemmen gehouden. Trouw wijdde daar een nabeschouwing aan. Enkele cijfers: in Rome gingen er 44 wereldrecords aan. Sinds februari 2008 zijn er 175 van dat soort primeurs opgetekend. Bij het zwemmen ging het ineens veel sneller, omdat er weer een nieuw materiaal was ontwikkeld om de zwempakken van te maken. Ik heb geen idee wat voor materiaal dat is en waarom dat leidt tot sneller zwemmen. Het zal wel iets met weerstand te maken hebben. Daarom maken ze ook geen rechthoekige auto's en vliegtuigen. Dat schiet namelijk niet op.

Bij de Fina, de wereldbond van zwemmers, vinden ze al die nieuwigheden maar niks. De internationale federatie nam pas twee dagen voor het toernooi het besluit de zwemcondooms in de ban te doen. Per 1 januari 2010 wordt er weer in zwempakken van textiel gezwommen. De zwemmers die nu een wereldrecord in hun bezit hebben zullen daar nog jarenlang van kunnen genieten, want het zal wel even duren voor er in gewoon textiel weer een nieuw record wordt gezwommen.

Sporten is gezond voor je lijf en je leden en het kan ook leuk zijn. Er een wedstrijd van maken is ook leuk. Toen ik nog actief squash speelde, speelde ik om te winnen. Maar verliezen met 9-7 vond ik leuker dan winnen met 9-0. Het laatste was immers geen uitslag van een boeiende wedstrijd. Squashrackets zijn in de loop der jaren verbeterd, waardoor het spel ook beter werd. Waarom is zwemmen nou ineens een sport waarbij het materiaal niet verbeterd mag worden?