Afgelopen maandag heb ik na drie (vrijwillig) tv-loze maanden voor het eerst weer tv gekeken. Het was niet zo dat ik er weer aan toe was, maar gisteren gaf ik hier aan dat 's avonds medeblogger Roel op tv te zien was en dus kon ik zelf niet achterblijven. In één moeite door heb ik 'De Wereld Draait Door' en het NOS-journaal van 8 uur meegenomen. Daarna heb ik de tv weer uitgezet. Ik werd daarin bevestigd door een column in Trouw van gisteren van de hand van Victoria Koblenko. Bij de presentatie van het nieuwe tv-seizoen was de stemming mat. Het codewoord is ook dit jaar: reality. Garantie voor kromme tenen thuis op de bank, zo stellen maar liefst drie live auditieshows.
Reality. De werkelijkheid. Wat hebben al die auditieshows en al die emoprogramma's met de werkelijkheid te maken? Vadsige jongetjes met teveel gel in hun tienerharen. Vadsige meisjes met nog meer peroxide in de haartjes dan ikzelf en Wilders samen. Met z’n allen in bad, kotsend, neukend in bed. Dat komt dan voor in een realityserie van RTL4, 'Oh Oh Cherso'. (Chersonissos is het Griekse dorp op Kreta waar het zich allemaal afspeelt.) Ik heb geen morele bezwaren tegen uitzending van zulke beelden. Die jongens en meisjes zijn niet slechter dan ik in mijn jeugd was. Het enige verschil is dat er tegenwoordig een paar voor betaald worden om dat allemaal op een Grieks eiland te doen, zodat een groot publiek daarvan kan 'genieten'. Wansmaak troef. En toch een miljoen kijkers.
De gespeelde of geregisseerde werkelijkheid zal wel wat afleiding geven van de harde werkelijkheid van mensen die hun familie en huis hebben zien meesleuren door een rivier, of van beelden van de zoveelste bomaanslag. De werkelijkheid van een 'day at the office' is waarschijnlijk minder boeiend. Daar moet je eerst drama of komedie van maken.
Ik ben niet zo elitair dat ik denk dat alleen dommere mensen dan ik naar die reality-tv denken. Onder miljoen kijkers zijn er vast aardig wat die slimmer zijn dan ik. Victoria Koblenko is ook niet dom: zij deed het gymnasium en studeerde politicologie. Het zapapparaat gaat bij mij zelden verder dan RTL4, maar gisteren dwong mijn nieuwsgierigheid toch te kijken. Uit beroepsdeformatie, zeg ik maar ter verdediging. Zo kijk ik een doodenkele keer ook naar zo'n programma: je moet toch kunnen motiveren waarom je iets rotzooi vindt. Ik vind het alleen wat jammer dat de kijkcijfers ertoe leiden dat de hoeveelheid rotzooi alleen maar toeneemt.
x
Cordes sur Ciel
1 dag geleden