zondag 12 april 2009

Feit

Vandaag wordt hier en daar herdacht dat zo'n tweeduizend jaar geleden een aantal vrouwen in Jeruzalem een leeg graf aantroffen. Voor de grootgrutters is dat aanleiding ons ertoe te verleiden duurdere en luxere dingen te kopen en consumeren dan we normaliter in het weekend doen. Degenen die het gedenken van het wonderbaarlijke feit niet zo belangrijk vinden of hoe dan ook niet precies weten waar 'Pasen' nou eigenlijk voor staat, vinden deze feestdagen, om voor mij nog altijd onduidelijke redenen, een uitgelezen gelegenheid om een meubelboulevard te bezoeken. Ook de keukenbedrijven timmeren de afgelopen dagen in de STER-reclame weer druk aan de weg.

Om religieuze redenen zegt Pasen mij niets en aangezien ik alleen de eerste drie maanden van deze eeuw nog bij het arbeidsproces was betrokken, levert dit feest mij ook al tien jaar geen extra vrije dag meer op.

Ik houd het er maar op dat inmiddels de lente herkenbaar is geworden. Afgelopen vrijdag was de eerste dag van dit jaar dat al bij het opstaan de temperatuur in huis 20 graden was, hoewel al twee dagen de verwarming niet meer aanstond. Ook gisteren constateerde ik voor het eerst dit jaar dat de bomen in de achtertuin al weer blaadjes vertoonden. Aan de voorkant doen ze er altijd iets langer over. Ik moest denken aan iets wat Godfried Bomans ooit schreef: "De Russen komen. Misschien. De lente komt. Zeker. Laten we ons aan de feiten houden."