dinsdag 29 juli 2008

Nieuws

Wat is nieuws? Ik bedoel: welk feit verdient vermelding in de krant? Elke dag beslissen talloze redacties dat het van belang is een bepaald feit onder de aandacht van, soms enkele honderdduizenden, lezers te brengen. Je ziet al gauw verschil tussen landelijke en regionale bladen. Een bericht dat in de Amsterdamse krant Het Parool verschijnt hoeft niet noodzakelijkerwijs de pagina's van de landelijke Volkskrant te halen.

Gisteren had Het Parool het volgende bericht:

Een hond is zondagmorgen 27 juli overleden in een geparkeerd bestelbusje op De Boelelaan in Buitenveldert, vermoedelijk als gevolg van de hitte. Een voorbijganger reageerde op het auto-alarm en zag de Rotweiler hevig hijgend en piepend in de volledig afgesloten auto zitten.

Hij belde de politie. Vrij kort na de melding belde de melder opnieuw dat de hond vermoedelijk overleden was. Na het inslaan van het achterraam konden politiemensen slechts vaststellen dat de melder gelijk had.


Wat moet ik met zo'n bericht? Heeft het enige maatschappelijke relevantie? Ik neem aan dat zo langzamerhand iedereen wel weet dat het niet handig is dieren, kinderen, oudjes of zelfs maar gezonde volwassen enige tijd te laten verblijven in een afgesloten auto die in de brandende zon staat. Als waarschuwing heeft het dus nauwelijks of geen effect. Dan zou je er trouwens bij moeten zetten waarom dat niet zo handig is. Het feit op zich - hond overlijdt - is hoogstens van belang voor de eigenaar en een nauw kringetje daar omheen. Ik bedoel: als een hond van een collega het loodje legt ga je niet op condoleancebezoek. Je houdt bij: "Goh, wat lullig nou."

In Den Haag ben ik een tijdje geabonneerd geweest op de Haagsche Courant. Eenmaal terug in Amsterdam was ik een tijdje geabonneerd op Het Parool. Na de zoveelste aangereden fietser die met enkele schrammetjes of de schrik vrij kwam, had ik wel weer gehad met de regionale krant.