woensdag 10 september 2014

Coalitie

VVD-premier Rutte wil snel een vuist maken, schrijft de Volkskrant. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes meent dat Nederland 'volop mee moet doen met de internationale aanpak van IS' (...) 'Het is onbegrijpelijk dat Nederland niet deelneemt aan de coalition of the willing om de opmars van de gruwelijke terreurorganisatie IS te stoppen', zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Ook D66 vindt dat Nederland meer moet doen.

Helaas, Barack Obama heeft Nederland niet uitgenodigd om aan die coalitie mee te doen, want Nederland levert alleen assistentie die niet direct dodelijk is', zegt een bron. We worden, begrijp ik, pas voor vol aangezien als we mee willen doen aan het daadwerkelijk dood schieten van IS-strijders. (Met de kans uiteraard dat die terug schieten.) Bij de oorlog in Irak hebben we wel meegeschoten en we kunnen nog dagelijks zien tot welke successen dat heeft geleid. Een hoge militair refereert aan de Libië-crisis, toen de Belgen bommen wierpen en Nederland niet. 'Dat is internationaal opgemerkt en heeft betekenis voor onze uitstraling.' Ik heb niet het idee dat het nu in Libië beter zou gaan (het is er nu één grote janboel) als wij daar ook wat bommen hadden laten vallen.

Zo ongeveer sinds de Eerste Wereldoorlog is 'het Westen', na het verslaan van het Ottomaanse rijk, zich nadrukkelijk gaan bemoeien met het Midden-Oosten. De thans nog geldende landsgrenzen werden bepaald. Mede daardoor zijn de Koerden  over diverse naties verspreid. We bestrijden er dictators en andere dictators ondersteunen we. We bestrijden de Moslimbroeders in Egypte en zijn dikke vrienden met het fundamentalistisch/salafistisch/wahabitisch regime in Saoedie-Arabië.

De VS zijn voortdurend  bezig hun belangen (whatever) te verdedigen. Ze hebben daarvoor een grote krijsmacht tot hun beschikking, die ze met alle plezier waar ook ter wereld inzetten. Hebben ze nou echt die paar honderd Nederlandse militairen ook nog nodig?