vrijdag 29 augustus 2008

Plein

Je hebt in de wereld een paar beroemde pleinen: het Rode Plein in Moskou, Place de la Concorde in Parijs, Trafalgar Square in Londen en Tian An Men in Beijing. Als je naar een van die steden gaat verwacht je een plein te zien dat je herkent van foto's.

Amsterdam heeft ook een plein: het Musemplein. Je hoort mij niet zeggen dat het minstens zo boeiend of indrukwekkend als die andere pleinen. Het is een open ruimte tussen bebouwing. Afgezien misschien van het Rijksmuseum kun je ook niet spreken van indrukwekkende bebouwing. Het Concertgebouw valt niet meer weg te denken, maar om nou te zeggen dat het een geweldig mooi gebouw is. Hoe dan ook, een flink open stuk in een toch tamelijk volgebouwd stuk Amsterdam is nooit weg.

Om de een of andere duistere reden kunnen Amsterdamse stads(deel)bestuurders niet tegen een gewone open ruimte. Er was al eens een plan het plein voor 10 miljoen euro te verbeteren, maar: Een week geleden werd juist bekend dat Van Poelgeest en De Vries afzien van de grondige renovatie van het plein, die vorig jaar werd aangekondigd, schrijft Het PAROOL. Fijns, dacht ik, maar ik heb te vroeg gejuicht. Wethouder Maarten van Poelgeest en de voorzitter van stadsdeel Oud-Zuid, Egbert de Vries denken er toch heel anders over. Maarten is bereid alleen al voor het opstellen van een 'visie' 1,3 miljoen euro uit te trekken. Het totale budget bedraagt vooralsnog bijna zes miljoen. Volgens Egbert de Vries (...) is dat de ondergrens.

Weliswaar moet eerst die dure visie nog op gesteld worden, maar een bepaald idee heeft Maarten toch al: het betreft 'geen volledig plan', waar de raad ja of nee tegen moet zeggen, maar is het 'een blokkendoos' waar de gemeente- en de stadsdeelraad zaken uit kunnen halen.

Ik heb nog een kleine hoop: De meeste fracties reageerden (...) onaangenaam verrast door de mededeling dat het nog steeds de bedoeling is het plein voor miljoenen op te knappen. Maar ik vrees nu al dat wanneer die blokkendoos er eenmaal is - en die komt er geheid - de meeste fracties er toch wel mee willen spelen.