Het blijft Tobben met de nieuwe ov-kaart, schrijft Het PAROOL. Het gaat nu om het 'enkeltje' dat je in bus of tram van het GVB koopt. Allereerst is daar de prijs: het oude enkeltje (twee strippen) kostte 1,60 euro, het nieuwe 2,60 euro. Dat lijkt een forse prijsverhoging, maar dat moet je toch wat genuanceerder bekijken. Voor die 1,60 kon je maar in één zone reizen, bijvoorbeeld van Amsterdam Centraal tot de Apollolaan. Voor die 2,60 kun je van Amsterdam Centraal tot aan het eindpunt van de metro in Amstelveen en dat is drie zones. Het hangt dus nogal van je vervoersgewoonten of -wensen af of je duurder of goedkoper uit bent.
Wel een probleem is dat het nieuwe enkeltje nogal eens niet blijkt te werken of kapot gaat. Dat is vervelend als je moet overstappen. Kopers van het enkeltje, waarschijnlijk geen vaste gebruikers van het openbaar vervoer, zullen er ook op bedacht moeten zijn dat ze moeten uitchecken bij het uitstappen als ze daarna moeten overstappen. Niet-uitchecken maakt de kaart ongeldig voor opnieuw inchecken bij overstappen.
Binnen Amsterdam kun je ook overstappen op de bussen van andere vervoersmaatschappijen, maar als die bus nog niet zo'n incheckapparaat heeft, kan je gewoon weer een nieuw strippenkaartje kopen. Dan zul je als chauffeur maar net een reiziger met een kort lontje treffen. Het ontbreekt dus duidelijk aan samenwerking en coördinatie tussen de diverse vervoersmaatschappijen, die ons gezamenlijk de ov-chipkaart door de strot duwen voor het systeem werkelijk af is.
Iemand als ik, met een persoonlijke ov-chipkaart, zou op www.ov-chipkaart.nl mijn reisgegevens moeten kunnen inzien, om bij gemaakte fouten geld terug te kunnen krijgen, of omdat je de reiskosten ergens kunt declareren. Helaas, dat kan dus nog niet.
Al weer jaren geleden heeft iemand eens gezegd: "De computer is van hulpmiddel tot een excuus geworden." Je kent die excuses wel: de computer is down, plotselinge drukte, softwarefoutje, stroom uitgevallen etc. De met veel tamtam aangekondigde invoering van de ov-chipkaart is al enkele jaren vertraagd en nog steeds heeft het GVB het over "kinderziektes". Wat staat ons nog te wachten wanneer dat kind in de pubertijd komt?
Cordes sur Ciel
1 dag geleden