Ik behoor, denk ik, wel tot de laatste generatie die nog de hele Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog heb meegemaakt. Echt veel herinner ik me er niet van. Ik was zes jaar oud op de dag van de bevrijding. Ik heb wel duidelijke herinneringen aan de Hongerwinter, het in de rij staan voor de gaarkeuken. Ik heb nog wel beelden van marcherende Duitse soldaten en groepen van de Jeugdstorm, de Nederlandse tegenhanger van de Hitlerjugend.
Net zoals in voorgaande jaren zie je deze dagen vóór koningsdag overal, ook in 'mijn' winkelcentrum, stukken straat met tape afgezet waarbinnen "Bezet" is geschreven. Nu lees ik in Het PAROOL: Een groep Amsterdammers is een actie begonnen tegen het gebruik van het woord 'bezet' om een stuk straat af te bakenen voor de vrijmarkt op Koningsdag. (...) Volgens de initiatiefnemers heeft 'bezet' in de week voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag een negatieve connotatie.
Ik heb zo'n flauw idee dat hier weer eens een groep mensen, die van 'na de oorlog' zijn, bezig is names anderen, bijvoorbeeld namens mij, iets negatiefs te (be)denken of te voelen en mij en anderen daartegen wil beschermen. Laat maar! Ik heb dat "bezet" al ontelbare malen gezien en echt, ik heb daar nog nooit een "negatieve connotatie" bij gehad. Ik heb geen negatieve connotatie bij het zien van bollenvelden, al heb ik tijdens de hongerwinter bloembollen gegeten. Ik schiet niet in de stress als ik bietsuiker gebruik, omdat ik tijdens de Hongerwinter vrij veel suikerbiet gegeten heb.
Ik word pas pissig als mensen gaan uitmaken wat ik zal denken of voelen. Als ik straks boodschappen ga doen zie ik weer vaak "bezet". Nou, en?
Cordes sur Ciel
1 dag geleden