Black Friday (Nederlands: zwarte vrijdag) is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers vrij.
Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laag geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen. (Aldus Wikipedia; onderstreping toegevoegd.)
Wat ze in Amerika doen, doen we hier graag na, onder aanvoering van het bedrijfsleven. Al enkele jaren worden we opgeroepen ons geld uit te geven met Valentijnsdag. Halloween was daar inmiddels al aan toegevoegd. In mijn jeugd was het bepaald niet gebruikelijk elkaar cadeaus te geven met Kerst. Daar hadden we Sinterklaas voor. Maar als de Amerikanen cadeaus gaan kopen voor de Kerstdagen, kunnen we natuurlijk niet achterblijven.
Eergisteren moesten we er weer aan geloven. Ook wij moesten - BLACK FRIDAY! - en masse ons geld uitgeven. Veel bedrijven maakten er zelfs een Black Weekend van. In mijn jeugd werd, in kerkelijke kringen, nog wel eens een 'Dankdag voor gewas en arbeid' gevierd. Merkwaardig genoeg hebben wij 'Thanksgiving' nog niet overgenomen. Hier ligt een mooie taak voor de poeliers. Als die maar eens een uitgekookte campagne zouden voeren, zouden wij, net als de Amerikanen, één maal per jaar collectief kalkoen gaan eten.
Als we toch bezig zijn: waarom vieren wij nog Koningsdag? De Amerikanen hebben als nationale feestdag Independence Day op 4 juli. Wij hebben ons al vele jaren eerder dan de Amerikanen onafhankelijk verklaard: op 26 juli 1981. 26 juli is toch een veel geschiktere datum voor een nationale feestdag dan 7 december? Ja, dat is de verjaardag van Amalia, die t.z.t. koningin wordt. Ik zal dat hoogstwaarschijnlijk niet meer meemaken, maar ik vermoed dat de meeste mensen liever in een T-shirt dan in een dikke wollen trui de diverse vrijmarkten gaan bezoeken.
Cordes sur Ciel
1 dag geleden