woensdag 2 augustus 2017

GENDERNEUTRAAL

Ik wil het geen 'hype' noemen. Die benaming doet mij te veel denken aan iets wat onterecht veel aandacht krijgt. Ik heb het over de term 'genderneutraal' die tegenwoordig veel in de media gebruikt wordt. De NS en de gemeente Amsterdam gaan de reizigers, resp. burgers in het vervolg genderneutraal aanspreken. Geen "Dames en heren" meer maar "Beste reizigers" en "Beste (of brave?) burgers".

Ik heb er al 78 jaar geen enkel probleem mee dat ik er uitzie als een man en ik heb volledig geaccepteerd dat ik dat ben. Maar er zijn kennelijk toch vrij veel mensen die zich vrouw voelen in een mannenlichaam of man in een vrouwenlichaam. Zij voelen zich vaak ten onrechte als 'man/meneer'of 'vrouw/mevrouw' aangesproken.

Het begon allemaal, geloof ik, met de genderneutrale toiletten.
Genderneutrale toiletten zijn, als ik het goed heb, toiletten die zowel door mannen als vrouwen gebruikt mogen worden en waar transseksuelen dus niet voor een keuze komen te staan. Bij mijn weten hebben treinen en vliegtuigen altijd al genderneutrale toiletten gehad. Zo nieuw is het verschijnsel dus niet.

Het Rijksmuseum wil een 'inclusief' museum zijn, schrijft Het PAROOL, waar iedereen zich welkom voelt, aldus de woordvoerder. Dus toen het museum hoorde dat het Stedelijk Museum een genderneutraal toilet kreeg, besloot het Rijks te volgen. (...) Het Van Gogh Museum twijfelt nog of het genderneutrale toiletten gaat bouwen. Rüger (de directeur van het Van Gogh Museum): "Iedereen moet zich gerespecteerd, erkend en veilig voelen. We hebben natuurlijk bezoekers uit heel de wereld, dan kunnen we hier heel progressief zijn, maar we moeten ook rekening houden met gevoeligheden van bezoekers die daar misschien nog niet voor openstaan. Ik weet niet of het onze rol is om dat af te dwingen."

Misschien kan Rüger de bezoekers die nog niet openstaan voor genderneutrale toiletten erop wijzen dat ze zeer waarschijnlijk thuis en bij hun hotelkamer ook een genderneutraal toilet hebben, al wordt het dan niet expliciet zo aangeduid. Het openbaar vervoer in Amsterdam - en in de rest van Nederland en het overgrote deel van wereld, neem ik aan - is genderneutraal. In ziekenhuizen in Nederland liggen op één kamer mannen en vrouwen. Daar kun je, denk ik, zonder probleem een transseksueel bij leggen. Waarom zouden we moeilijk doen als het om toiletten gaat?