zondag 12 oktober 2008

Koosjer

Het is niet netjes om de draak te steken met iemands geloof. Dat weet ik en ik zal het ook niet zo snel doen. Maar sommige gelovigen, met name de orthodoxe en helemaal de ultra-orthodoxe gelovigen, kunnen het je behoorlijk moeilijk maken. Neem de charediem. Dat zijn ultra-orthodoxe joden die o.a. de wijk Char Nof van Jeruzalem exclusief bevolken. Net als sommige ultra-orthodoxe christenen kijken zij niet naar de tv en houden zij zich thuis niet onledig met het internet. Uiteraard houden zij zich aan de joodse spijswetten en de vele andere regels. Op zich is daar niets mis mee, want daarmee zitten ze niemand in de weg. (Daarbij moet ik aantekenen dat orthodoxe joden in Israël een invloed hebben die groter is dan hun aandeel in de bevolking.)

Moderne, met name technische, ontwikkelingen zijn altijd een probleem geweest voor orthodoxe gelovigen. Hun heilige boeken zijn eeuwen oud en zeggen daar dus niets over. Steeds opnieuw moeten de oude regels geïnterpreteerd woorden om te kunnen omgaan met iets nieuws op een wijze die, naar verwachting, de goedkeuring van het Opperwezen kan wegdragen. Zo'n toch nog vrij recente ontwikkeling is de mobiele telefoon.

In Trouw las ik dat er in Israël inmiddels een koosjere mobiele telefoon bestaat, te herkennen aan een rabbinaal stempel van goedkeuring. De charediem kunnen deze telefoon met een gerust geweten gebruiken, want veel meer dan bellen kun je met dat ding niet. Alle grote Israëlische gsm-bedrijven hebben zich inmiddels aangepast aan de machtige achterban van de charediem, door koosjere telefoons te leveren en goedkope abonnementen, die enkel verbinding kunnen maken met andere ultra-orthodoxe telefoonnummers. Ik blijf dan toch met één vraag zitten: waar halen de charediem de zekerheid vandaan dat Jahweh het mobiele telefoonverkeer op zich in overeenstemming met Zijn wetten acht? Mogen wij de trillingen van onze door Hem gegeven stembanden wel laten digitaliseren? Ik bedoel: kijken naar gedigitaliseerde beelden van een wat schaars geklede vrouw, zelfs van een geheel geklede vrouw, vindt Hij ook niet goed.

Terwille van de objectiviteit vertel ik er nog maar bij dat merkwaardige religieuze kronkels niet zijn voorbehouden aan joden. Trouw maakt ook melding van Tadeusz Rydzyk. Deze Poolse priester (die door het Vaticaan al diverse malen berispt werd vanwege zijn antisemitische toespraken) gaat (...) een katholiek gsm-netwerk opzetten.

Zo'n vijftig jaar geleden begonnen we hier de verzuiling af te schaffen. Christenen konden lid worden van de VARA of de VVD. Maar: schepen verwelken en rozen vergaan en fundamentalisme blijft altijd bestaan.

PS
Aan alles komt een eind. Vandaag om 11.53 uur verschijnt na twaalf weken de laatste aflevering van 'Ivars blog'. Heb je dat niet gevolgd? Dat kan nog steeds. Klik hier.