donderdag 25 mei 2017

ABRUPT

"Als ik mee zou doen aan het Groot Dictee, zou ik waarschijnlijk iets boven de middenmoot eindigen. Ik doe nooit mee, omdat het altijd een onnatuurlijk stuk tekst is met een aantal woorden die je nooit in één stuk gewone tekst samen zult aantreffen en waarin zo ongeveer alle valkuilen van de Nederlandse taal zijn opgenomen. En dat in een stuk tekst van nog geen driehonderd woorden. De gemiddelde 'Beggartalk' bevat veel meer woorden en de meeste kan ik foutloos schrijven zonder de juiste schrijfwijze van ook maar één woord te checken. Moet ik me dan één keer per jaar laten aanpraten dat mijn kennis van de Nederlandse taal toch tegenvalt?"

Dat schreef ik op 17 december 2009. Ik zou van gedachten kunnen veranderen en toch een keer willen meedoen aan het Groot Dictee. Dat zal niet gaan want, schrijft de Volkskrant: Het Groot Dictee houdt er na 26 jaar abrupt mee op. Presentator Philip Freriks is teleurgesteld. 'Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. (...)  We worden bij het minste of geringste bij het grof vuil gezet, daar heb ik de smoor over in. Het Dictee verdient dit niet.'

Er zijn zo veel dingen die "al zo lang" bestaan (hebben), maar die toch verdwenen (zijn). Neem de T-Ford, het cassettebandje en Hilversum 3. (Ik heb de tijd meegemaakt dat er nog maar twee Hilversa waren.) Philip denkt daar wat genuanceerder over: 'Dit is misschien wel het ultieme publieke-omroepprogramma', stelt Freriks. 'Het is geen puur amusement: je geeft kijkers iets mee, interactief, met uitleg.' Dat mag je wel zeggen. Dankzij het Groot Dictee ben ik er ooit achter gekomen dat er een woord als 'scapuliermedaille' bestaat en wat het betekent. Dat ben ik prompt weer vergeten en ik voel geen enkele behoefte het weer eens op te zoeken.

Peter Wilmer van producent Men at Work: En het ligt niet voor de hand dat een commerciële omroep het Groot Dictee gaat maken. Als de commerciële omroepen er niets in zien, zegt dat, geloof ik, wel iets over het potentiële aantal kijkers.

Dat Philip acht jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd nog altijd wil doorwerken vind ik prima. Misschien is het wel prijzenswaardig, maar daarom hoeft het Groot Dictee nog niet zo oud te worden.