vrijdag 11 maart 2011

Hoop

Kun je een kind van zestien geheel zelfstandig, dus zonder enig ouderlijk toezicht, met het openbaar laten reizen? Er zullen weinig mensen zijn die deze vraag ontkennend zullen beantwoorden. Die kinderen zouden natuurlijk veel liever met de auto gaan, maar daar moeten ze nog mee wachten tot ze achttien zijn. Maar de slimmeriken kunnen vanaf ergens in volgend jaar, als ze zeventien zijn en paps en/of mams lief aankijken, zelf achter het stuur zitten als ze naar school rijden, mits paps of mams ernaast zitten. O.a. Trouw kwam met dit heugelijke bericht. Vanaf november dit jaar kunnen kinderen al met 16½ rijles nemen en als ze op hun 17e hun rijbewijs hebben mogen ze al chaufferen onder begeleiding van een ervaren bestuurder.

Ik geloof best dat heel wat ouders ervaren bestuurders zijn, maar als zoonlief eraan gewend is dat paps (het rolmodel) liever 140 dan 120 rijdt, wat moet ik dan precies onder 'begeleiding' verstaan? Hoeveel zeventienjarigen gaan over een jaar hun ouders de kop gek zeuren om op zaterdag of zondag even een leuk ritje te maken en zo weer wat extra uitlaatgassen en fijnstof de atmosfeer in te blazen? "Zullen we even naar de Afsluitdijk gaan, want ik wil ook wel eens 130 rijden."  In een lesauto heb je, voor zover ik weet, de mogelijkheid voor een instructeur om 'in te grijpen'. Kan paps of mams ook ingrijpen?

Ik weet ook wel dat voor veel jongeren de achttienjarige leeftijd daarom zo mooi is, omdat ze dan (zelfstandig) mogen autorijden. Het behalen van een rijbewijs is bij wijze van spreken ondergeschikt aan het behalen van een schooldiploma en laat ze er vooral niet achter komen dat er ook zoiets is als openbaar vervoer.

Natuurlijk is het niet de bedoeling van onze overheid de onderdanen op zo jong mogelijke leeftijd achter het stuur te krijgen. Met dit plan hopen politici dat jongeren onder begeleiding meer 'vlieguren' maken. Als ze dan vanaf hun achttiende alleen de weg op mogen, zijn ze beter voorbereid. In de huidige situatie mogen ze meteen na het behalen van het roze papiertje alleen de weg op. Dat levert relatief veel ongelukken op. Door de extra ervaring die ze vanaf hun zeventiende opdoen moeten veel auto-ongelukken worden voorkomen. Let wel: de politici hopen en hoop doet leven. Laat ons dus open dat die onder begeleiding rijdende jongeren lang genoeg leven om na hun achttiende nog meer ervaring op te doen.
x