woensdag 10 augustus 2011

Rijk

Dit schreef ik hier op 22 april 2010: "In 1992 verscheen in Amerika een aardig boekje van Mark Zepezauer en Arthur Naiman: "Take the rich off welfare" (Haal de rijken uit de bijstand). Daarin wordt beschreven hoe allerlei belastingmaatregelen en overheidssubsidies vooral in het voordeel van de veel en zeer veel verdienende mensen werken." Daar beginnen we nu in Nederland ook achter te komen. In de Volkskrant lees ik immers: De tien procent rijkste huishoudens profiteren financieel het meest van de overheid. Jaarlijks krijgen ze gemiddeld 11.500 euro aan voorzieningen; bijna twee keer zoveel als huishoudens met een modaal inkomen. Ze profiteren meer van de hypotheekrenteaftrek, hun kinderen gaan meer naar het hoger onderwijs. Ze gaan ook meer naar musea en concerten en dat zet alle bezwaren tegen het bezuinigen op 'kunst' toch in een iets ander daglicht. Het is allemaal uitgezocht door het Sociaal en Cultureel Planbureau en gepubliceerd in het rapport 'Profijt van de Overheid 2007'.

Dat we nu weer in een economische crisis dreigen te raken komt mede door het feit dat een aantal Republikeinse diehards in het Amerikaanse congres het verdommen akkoord te gaan met welke belastingverhoging dan ook, met name de belastingen op de allerhoogste inkomens. Zij zeggen daar niet bij dat met name tijdens het presidentschap van hun Republikeinse vriend George W. Bush het Amerikaanse tekort enorm is toegenomen en echt niet alleen door de gevoerde oorlogen. Daarover is ook - in 2005 - een aardig boek verschenen, van David Cay Johnston, waarvan vooral de ondertitel veelzeggend is: "Perfectly legal, The covert campaign to rig our tax system to benefit the super rich - and cheat everybody else".

Overal gaan de aandelenkoersen fors omlaag. Daar hoor je Jan met de pet niet over klagen, want die heeft geen aandelen. Jan Modaal heeft er ook niet gek veel. Die merken het pas als hun pensioenfonds, waar ze ook niet meebeslissen over de beleggingen, de premie verhoogt of de uitkering bevriest of verlaagt. Die merken het ook als de rente omhoog gaat, omdat een aantal zeer goed verdienende heren niet meer zo'n vertrouwen in een bank of regering hebben. Die hebben niet in hun arbeidscontract staan dat ze een jaar (riant) salaris meekrijgen als ze vrijwillig ontslag nemen. Die worden kwaad aangekeken als ze ontslagen zijn, want hun ww-uitkering is wel erg hoog, toch? Dat kan wel een tandje minder. Maar voor hun dagelijks brood, hun dagelijks vervoer, hun dagelijkse energie betalen ze net zo veel als de voorzitters van de Raden van bestuur. Een zeiljacht of motorjacht hebben ze nog nooit gehad, zelfs niet over gedroomd. Met koopjesjacht hebben ze al een jarenlange ervaring.
x