donderdag 17 september 2015

RECLAME

Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) werd in 1950 opgeheven. Het KNIL was een beroepsleger, waarvoor o.a. via een gevelreclame op de Palmgracht geworven werd.
Die reclame is niet 'nog steeds' te zien. In Het PAROOL las ik dat er een Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA) bestaat. Die werkgroep vond het kennelijk een goed idee die reclame weer in het huidige straatbeeld terug te brengen. Het gaat hier om een nabootsing van de originele schildering uit 1920. De werkgroep geeft daarmee tegelijk aan weinig historisch besef te hebben. Het KNIL immers was een duidelijke exponent van het Nederlandse kolonialisme en werd regelmatig ingezet om opstandige bevolkingsgroepen in 'ons Indië' weer in het koloniale gareel te brengen en te houden. De overheid plaatste deze oproep toen in de hoop jonge en kansarme mannen uit de Jordaan te verleiden tot 'avontuur in de tropen' en een goed loon. Veel van deze mannen waren herriemakers in de ogen van de gemeente en konden zich beter nuttig maken in de kolonie.

Terug in het heden zijn de omwonenden echter niet blij met het nieuwe uitzicht. Ik kan daar inkomen, des te meer nadat ik gisteren van Een Vandaag of Nieuwsuur vernam dat zojuist een proefschrift verscheen, waarin wordt aangetoond dat tijdens de politionele acties na de Tweede Wereldoorlog door Nederlandse militairen niet incidenteel, maar structureel geweld (zeg maar: oorlogsmisdaden) gebruikt werd.