zondag 23 augustus 2020

GEDRAGSVERANDERING

Gisteren schreef ik dit:  "Risicovolle situaties pak je niet aan met waarschuwingen en adviezen. Je stelt regels en handhaaft die. Mensen die geen gezinsleden van elkaar zijn, maar toch te dicht op elkaar staan/zitten/liggen/lopen krijgen meteen een boete. Hetzelfde geldt voor horecagelegenheden waar de gasten samenklonteren: eerst een boete, bij herhaling de tent dicht voor enige tijd."

In Het Parool lees ik dat op plaatsen waar het dragen van een mondkapje verplicht is, deze verplichting op grote schaal met voeten wordt getreden, maar

Mondkapjesplicht? Met de boetes wil het nog niet erg lukken

Zo gaat het op de Albert Cuypmarkt: Met enige bombarie kondigde de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vrijdagmiddag aan dat er vanaf zaterdag strenger wordt gehandhaafd op het dragen van een mondkapje. ‘Handhavers en politieagenten delen sneller de boete van 95 euro uit.’

Niets van gemerkt, zegt Baerents (een marktkoopvrouw). Even verderop lopen vier toezichthouders door de straat. Een grapje en een gebbetje. Boetes? "Nee, dat mogen wij niet, dat doen de handhavers." De handhavers: “Boetes? Nee, dat doen wij niet. Dat doet de politie." (...)  En de politie? Door de Bloedstraat (in het Wallengebied) fietsen twee agenten. Of ze vandaag al een boete hebben uitgedeeld? Ze schudden het hoofd. Ze hebben gelezen dat er dit weekend strenger zou worden opgetreden. Daar keken ze op het bureau nogal van op, zeggen ze. Instructies om op te treden hebben ze in elk geval niet gekregen.

Als de dienders geen instructie krijgen om op te treden, waarom zouden 'we' ons dan aan de regeltjes houden? Een woordvoerder van de gemeente kon vanochtend niet zeggen hoeveel boetes er dit weekend zijn uitgedeeld. Wel zegt ze: “Het gaat ons niet om de boetes, het gaat ons om gedragsverandering."

Hebben ze bij het gemeentebestuur nog niet door dat die gedragsverandering allang heeft plaatsgevonden? Aan het begin van  de coronacrisis hield (vrijwel) iedereen zich braaf  aan de anderhalvemetermaatregel, maar na de stapsgewijze opheffing van de lockdown ging 'we' weer ons gewone gangetje van voor de lockdown, lekker dicht op elkaar dansen, lekker knuffelen.

Volgens het coronadashboard waren er een week geleden naar schatting 51.762 besmettelijke mensen in Nederland. Je kan er vergif op innemen dat een belangrijk deel ervan zijn gewone dagelijkse gang gaat. Kunnen zij er wat aan doen dat ze hier en daar te dicht in de buurt van andere mensen komen? Die mensen weten toch dat ze risico lopen? Wat doen ze dan op de markt of in de Kalverstraat?