dinsdag 30 september 2008

Overname

Hoewel ING het gistermorgen noch wilde bevestigen, noch wilde ontkennen, meldden Trouw en de Volkskrant dat deze bank de ABN Amro gaat overnemen van Fortis Nederland. 'Noch bevestigen, noch ontkennen' betekent meestal: dat klopt, maar we vinden het niet prudent dat op dit moment hardop te zeggen. Het Parool, de middagkrant, meldde dat ING ABN Amro overneemt voor tien miljard euro. Dat wil zeggen dat Fortis nog eens 14 miljard euro verliest, want dat had 24 miljard voor ABN Amro betaald. (De Amerikaanse senator Everett Dirksen heeft ooit eens gezegd: "A million dollar here, a million dollar there and soon you're talking real money.") In het NOS-journaal meldde Sacha de Boer dat ondanks al die steun het aandeel Fortis op de Amsterdamse beurs nog verder in waarde was gedaald.

Nu schijnt het zo te zijn, als ik de berichten daarover goed lees en interpreteer, dat Fortis ABN Amro beter niet had kunnen aanschaffen. Fortis heeft zich daaraan 'vertild'. Aan dat 'vertillen' hebben dus commissarissen, leden van een raad van bestuur en een meerderheid van de aandeelhouders hard gewerkt. Dat was een mooie deal. Daar was onze minister van financiën het mee eens en de Nederlandsche Bank ook. Daar zal menig glaasje op gedronken zijn. Hier en daar zal een bonusje verstrekt zijn.

Omdat die hele overname achteraf toch niet zo'n goed idee blijkt te zijn, neemt het Koninkrijk der Nederlanden voor de billijke prijs van € 4.000.000.000 een belang van 49% in Fortis Nederland. Dat betekent dat ik ineens voor € 243,07 mede-eigenaar van Fortis Nederland ben (vier miljard euro gedeeld door 16.456.011, het aantal Nederlanders gisteren, volgens het CBS). Ik wil voor dat bedrag wel aandelen Fortis van Wouter Bos overnemen volgens de koers van vóór maandagochtend 9.00 uur. Die waarde van die aandelen gaat nu alleen nog maar stijgen, dus daar kan ik een mooie winst op maken.

Nu hoop ik wel dat ING zich niet op zijn beurt ook weer gaat vertillen aan het aanschaffen van ABN Amro, want dat moet Wouter Bos weer in de buidel tasten. Daar moeten ze deze keer dus eens echt goed naar kijken.

Ik vraag me trouwens wel af waar Wouter ineens die vier miljard - toch geen klein bier - vandaan haalt, na één weekendje praten. Waarom hebben we, bijvoorbeeld, nooit na één weekendje intensief overleg gehoord: "Regering steekt vier miljard extra in uitbreiding dialysecentra." Zou dat te maken hebben met het feit dat je daar niet zo veel financiële winst uit haalt?