Minister wil minder marktwerking in zorg
Het gaat hier immers om VVD-minister Edith Schippers. Het plan is opmerkelijk, omdat Schippers een dergelijke invloed van de overheid eerder steevast "pervers" noemde. Haar partij profileert zich ook altijd als voorstander van liberalisering.Van 1968 tot 2000 heb ik me beroepshalve beziggehouden met financiering en organisatie van de gezondheidszorg. Tot op heden is de klacht: Die zorg kost te veel. De kosten stijgen sneller dan de groei van de economie. Welke maatregel welk soort kabinet ook nam: die kostenstijging bleef maar doorgaan. Dus als ook de marktwerking niet werkt, zet je die weer een tijdje stop.
Gezondheidszorg kost geld, want er moeten salarissen, huisvestingskosten, materiaalkosten en administratiekosten betaald worden. En omdat we steeds ouder worden gaan we meer een beroep op de zorg doen. Onderzoeksmethoden worden steeds verfijnder (en duurder) dus er wordt steeds meer ontdekt dat verholpen kan worden met steeds verfijnder (dus duurdere) zorg en medicijnen.
De overheid kan salarissen in de zorg maximeren. De intramurale instellingen kun je vereenvoudigen door weer terug te gaan naar zalen met 30 of 40 bedden. De administratieve rompslomp kan vereenvoudigd worden. Je kunt het eigen risico zo hoog maken als je wilt. Je kunt allerlei nieuwe ontwikkelingen zo lang mogelijk buiten de deur houden. Je kunt zelfs het totaalbudget voor zorg voor een jaar vaststellen onder het motto 'op is op'. Wie dan nog ziek wordt of iets breekt bekijkt het maar. Of: niemand mag meer aan zorg consumeren dan X maal de door/voor hem/haar betaalde zorgpremie: "U heeft nog net genoeg beschikbaar om de ambulance te betalen die u naar huis brengt."
"Gezondheid is ons hoogste goed" heb ik wel eens horen zeggen. Als je het daarmee eens bent, ga dan eens na wat je voor dat hoogste goed wilt uitgeven en welke uitgaven je daarvoor eventueel achterwege wilt laten. Als je niet gaat skiën loop je ook niet de kans met een gipsvlucht naar huis te moeten. Het geld voor de tweede vakantie kun je ook aan gezondheidszorg besteden. Je kunt in een Fiat Panda rijden i.p.v. in een BMW. Je kunt met een 'Koga Kimera' van 2.499 euro tegen de Mont Ventoux op fietsen, of met een 'Union Montagna' van 599 euro tegen de Lemelerberg op. Dat scheelt een kleine twee jaar zorgpremie. Je kunt 16 dagen naar Tibet gaan voor 1.699 euro (p.p.) of voor 619 euro (twee personen) een all inclusive reis boeken naar Rhodos. De Grand Canyon is indrukwekkender dan het Geuldal, ik heb ze beide gezien. Een ritje met de TranzAlpine is nog boeiender dan een ritje met het boemeltje door de Achterhoek. Ik heb ze beide gemaakt.
Ik heb sinds 1983 talloze poliklinische bezoeken gebracht. Mijn bloed is talloze malen in laboratoria onderzocht. Er zijn hersen- en andere scans gemaakt. Ik heb zeven keer in het ziekenhuis gelegen, waarbij ik vier keer geopereerd ben. Het meeste van al die zorg kan niet gerelateerd worden aan mijn rookgewoonten of andere aspecten van mijn life style of onvoorzichtig of onverantwoord gedrag. Ik heb vrij veel aan sport gedaan en jarenlang vijf dagen per week 20 km per dag gefietst, plus nog wat extra in weekends en vakanties. Je hoort mij niet klagen over de kosten van de gezondheidszorg.
PS
Er is weer een nieuwe 'Beggarkort'. Klik hier.
x