dinsdag 2 februari 2010

Geweld

Theo van Gogh is dood. Hij werd op gewelddadige manier om het leven gebracht. Moordenaar Mohammed B. handelde vanuit zijn islamitisch geloof. Dat is drie maal een feit waar je niet omheen kunt, welke religieuze, filosofische of ethische levensbeschouwing je er ook op nahoudt. Dat is in het kort wat Amanda Kluveld schrijft in haar column in de Volkskrant, waarin zij reageert op een naar haar oordeel te genuanceerd opiniestuk van Dik Pels dat enkele dagen eerder in de Volkskrant verscheen. Pels schreef o.a.: (I)n de democratie zijn waar en onwaar, goed en kwaad, afhankelijk van uiteenlopende perspectieven; die kunnen in de loop van de discussie veranderen. Fout, vindt Amanda, want: Van Gogh is dood, wat voor perspectief je er ook op loslaat. Hij werd vermoord in naam van Allah. Ook daar valt niet aan te tornen.

Al eerder schreef ik hier dat ik niet geloof dat Amanda een Wilders-adept is. maar dat zij wel de weg plaveit voor (nog) meer aanhang voor zijn ideeën. Zij schrijft: Door de reëel bestaande islam worden christenen in Somalië gemarteld en vermoord. Daar maakt zij dezelfde fout als Wilders. 'De islam' heeft geen mens vermoord, net zo min als 'de democratie' destijds grote delen van Vietnam, Laos en Cambodja heeft platgebombardeerd. Het zijn altijd islamieten, democraten, christenen, joden, noem maar op, mensen dus, die ter uitvoering van hun ideologie andere mensen doden. Op een zeer beperkt aantal mensen na noemen alle Nederlanders, waaronder ik, Mohammed B. een moordenaar. Voor dat beperkte aantal is Mohammed B. geen moordenaar, maar de beul die het vonnis van Allah uitvoerde. Die bezien die afschuwelijke daad vanuit een ander perspectief. Voor mij staat de uitvoering van de doodstraf gelijk aan moord met voorbedachte rade. Veel van de Verenigde Staten van Amerika, die zeker democratisch zijn, kijken daar vanuit een ander perspectief tegen aan.

Het is Amanda's goede recht de islam te verafschuwen, maar als wetenschapper zou zij het onderscheid moeten kennen tussen een ideologie en haar aanhangers.
x