vrijdag 10 oktober 2008

Feestdagen

Openbare scholen, ook als de meeste leerlingen moslims zijn, mogen geen extra lessen over de islam geven en niet sluiten op andere dan officiële feestdagen. Dat is een van de opvattingen, volgens Trouw, die te lezen zijn in de pas door Henk Kamp (lid van de Tweede Kamer voor de VVD) gepresenteerde Islamnota.

"Voor zover er godsdienstonderwijs plaatsvindt op openbare scholen vormt dit onderwijs (...) geen onderdeel van het reguliere onderwijsprogramma en valt daardoor niet onder de verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag." (Onderstreping toegevoegd.) Dat citaat haal ik uit een brief van de minister van OCW van 7 februari 2003.

Op welke dagen zijn scholen gesloten? Op nationale feestdagen: 30 april en 5 mei (één keer in de vijf jaar) en verder op christelijke feestdagen. Nieuwjaarsdag beschouw ik ook als een christelijke feestdag: praktiserende joden en moslims hebben een andere jaartelling en een andere Nieuwjaarsdag. De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking is niet religieus, maar laat zich, niet geheel onverklaarbaar, die verplichte christelijke feestdagen niet ontgaan. Leerlingen op openbare scholen mogen 120 uur per jaar binnen schooltijd godsdienstonderwijs ontvangen van een door hun (ouders) aangewezen geestelijke. De overheid heeft zich daar verder dus niet mee te bemoeien.

Henk Kamp is een prominent lid van de VVD. De VVD is geen uitgesproken voorstander van veel overheidsbemoeienis. Waar zit Henk zich nou ineens zo vreselijk druk over te maken? Waarom wel vrij op Hemelvaartsdag, maar niet op Yom Kippoer of het Suikerfeest? Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking weet bij geen van de drie waar het precies over gaat. Hemelvaartsdag is daarom zo aardig omdat het op altijd op donderdag valt. Dan neem je vrijdag ook vrij en heb je een lekker lang weekend, zodat je met z'n allen tegelijk aan het strand kunt zitten.

Godsdiensten, alle godsdiensten, hebben een belangrijke invloed op het maatschappelijk verkeer. Ik vind het dus bij de algemene ontwikkeling behoren daar iets van af te weten. Dat hoort dus in de reguliere lesprogramma's thuis, ook van openbare scholen. De onderwijsinspectie moet er op toezien dat alle wereldgodsdiensten daarbij op gelijke objectieve wijze worden behandeld. Godsdienstonderwijs, het propageren van één godsdienst, hoort naar mijn idee niet op een openbare school thuis. Geloven doe je in de kerk, synagoge of moskee, thuis, of op een bijzondere school. Als Henk Kamp dat zou zeggen, zou ik als één man achter hem staan. Maar Henk Kamp voelt de populistische adem van Geert Wilders en Rita Verdonk in zijn nek. Er zijn genoeg kiezers die er net zo over denken als Geert en Rita, maar nog net niet op ze stemmen. Henk Kamp: het populistisch alternatief!