zaterdag 15 februari 2014

IJshockey

De Nederlanders zijn goed in schaatsen. Ook op het terrein van hockey staan ze hun mannetje, maar merkwaardig genoeg stellen ze, internationaal gezien, helemaal niets voor op het terrein van ijshockey. Let wel: ik vind dat niet merkwaardig, maar de International Business Times (IBT). Die Amerikaanse krant wijdt een uitgebreid artikel aan het Nederlandse schaatsen en de successen die ‘wij’ daarin bereiken. Winter Olympics 2014: Speed Skating Continues To Be Dominated By The Netherlands, But Why?

Op veel plaatsen ter wereld, met name in Noord-Amerika, wordt schaatsen, volgens de IBT, beschouwd als vervelend en monotoon, maar de Nederlanders beschouwen schaatsen als een deel van hun nationale identiteit. Het was de auteur van het artikel niet ontgaan dat koning en koningin de Nederlandse schaats(st)ers enthousiast aanmoedigden. Hij wist daarbij te vertellen dat Willem-Alexander Máxima op schaatsen ten huwelijk heeft gevraagd. Dat wist ik niet, maar ik ben dan ook geen trouw lezer van de bladen die daar alles van weten.

Maar hoe komt het nou dat de Nederlanders zo goed zijn in schaatsen? Lange afstanden schaatsen is volgens de schrijver van het artikel een normale gewoonte in Nederland. In de wintermaanden is schaatsen een verstandige manier van transport. Omdat een groot deel van het land beneden de zeespiegel ligt, is op schaatsen reizen vaak een fluitje van een cent. Nederlanders beginnen als kleuter al te schaatsen, dus voor sommigen is schaatsen net zo normaal als lopen. Die journalist heeft zich of helemaal niet goed voorbereid of zich laten voorlichten door een grapjas. Als hij nu even een bezoek aan Nederland zou brengen, zou hij alleen actieve schaatsers op schaatsbanen zien. Tot nu toe is deze winter geen Nederlander per schaats naar zijn werk of op familiebezoek gegaan.

Voordat 'Ard en Keessie' ten tonele verschenen, waren het vooral de Noren die medailles wonnen en terecht wordt in het artikel geschreven dat buitenlandse winnaars met hetzelfde respect worden behandeld als Nederlandse. Ik herinner me nog dat de Rus Guljajev wereldkampioen werd in de allereerste overdekte schaatswedstrijd in Thialf. Toen het Russische volkslied werd gespeeld, werd dat door het overwegend Nederlandse publiek meegeneuried. Shani Davis is in Nederland bekender dan in zijn eigen USA.

Overigens is er al een stap gedaan naar Nederlands succes bij ijshockey. Sven Kramer heeft al geruime tijd een relatie met Naomi van As, die al eens is uitgeroepen tot beste hockeyster van het jaar en ook, met het Nederlandse team, een gouden Olympische medaille heeft behaald. Als die relatie stand houdt en tot nageslacht leidt, beschikt dat over een aardige combinatie van genen.  
x